IFV wil brandrisico’s brand met zonnepanelen in kaart brengen

​Waar asbest steeds verder wordt uitgefaseerd, zien we de gevolgen van branden met zonnepanelen toenemen. Een ontwikkeling die, door de snelle opkomst van zonnepanelen, een vlucht neemt maar vraagt om een landelijke aanpak wanneer het aan komt op het omgaan met de gevolgen van dergelijke branden, schrijft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) op haar website.

“Kennen, herkennen en onderkennen we de veiligheids-, gezondheids- en milieurisico’s hiervan? In welke mate treden deze gevaren op? Op welke wijze moet hiermee worden omgegaan? En wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen en de afwikkeling van een dergelijke brand? De antwoorden op bovenstaande vragen zijn niet eenduidig te beantwoorden maar de vraag naar een landelijke richtlijn wordt wel steeds urgenter.”

Het IFV zal binnen afzienbare tijd betrokken en belanghebbende partijen, zoals deskundigen in veiligheidsregio’s, het RIVM, het Veiligheidsberaad, omgevingsdiensten en de NVWA benaderen om te onderzoeken hoe gezamenlijk expertise en advies op dit vlak gebundeld kan worden. Daarnaast zal het IFV vanuit zijn rol verkenningen uitzetten waarbij onder andere inhoudelijk onderzoek zal plaatsvinden (wel of geen zware metalen), casuïstiek wordt verzameld rondom dergelijke branden en deposities en in beeld wordt gebracht tot welke gezondheids- en milieurisico’s  dit soort deposities kunnen leiden.

Hieronder de blog  van Nils Rosmuller (lector Energie- en transportveiligheid IFV) over dit onderwerp.

Bron IFV