IFV onderzocht brand Singelgarage Alkmaar “Wachten met inzetten is een serieuze optie bij parkeergaragebranden.”

“Een belangrijk leerpunt is dat wachten met inzetten een serieuze optie bij parkeergaragebranden. Wachten tot het brandvermogen en de temperatuur gedaald zijn geeft ook bestrijdingsmogelijkheden. Het is dan wel belangrijk om rekening te houden met twee zaken: 1. de hoeveelheid voertuigen die in de garage staan (als deze vol is, is de kans op branduitbreiding uiteraard groter dan wanneer er weinig auto’s in staan); 2. Wat de impact op de omgeving zou kunnen zijn (bijvoorbeeld op de stabiliteit van de constructie).”  Dat schrijft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord (VRNHN) in een  gezamenlijk onderzoeksrapport  naar de  brand en het brandweeroptreden in de Singelgarage in Alkmaar op 1 juli jl. Bij de brand was een elektrisch voertuig betrokken, maar niet de oorzaak.

Een van de andere belangrijke conclusies uit dit onderzoek luidt dat brandbestrijding in parkeergarages en de incidentafhandeling uitermate lastig is, en dat elektrische voertuigen hierbij een complicerende factor vormen. Wel geven de onderzoekers aan dat het in Nederland niet vaak voorkomt  dat de brand uitbreekt in een ondergrondse parkeergarage. 

Branden in parkeergarages zijn complexe incidenten. Begin 2020 is er in de politiek en media meermaals aandacht besteed aan de risico’s van branden in parkeergarages, in het bijzonder wanneer hier elektrische voertuigen in worden geparkeerd. Het is in Nederland nog niet vaak voorgekomen dat een volledig elektrisch aangedreven voertuig in een parkeergarage is uitgebrand. Dit maakt dat dit incident een casus is waarvan, in ieder geval op dit aspect, te leren valt. 

Het onderzoeksrapport geeft een beschrijving van de brand en het daaropvolgende brandweeroptreden. Voorliggend rapport is tot stand gekomen na een relatief kort onderzoek. Vanwege de snel ontwikkelende markt van het elektrisch rijden en laadinfrastructuur, was er grote behoefte aan snelle duidelijkheid omtrent deze brand en het brandweeroptreden. 

Op basis van de behoeftes vanuit het IFV, VRNHN en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn vijf onderzoeksvragen opgesteld voor dit onderzoek die in de rapportage worden beantwoord.

Download het rapport Brand Singelgarage Alkmaar: Rapport Brand Singelgarage Alkmaar