Hoge premies en weigerachtige verzekeraars: Oudere bouwvakkers vaak onverzekerd

Het aantal bouwvakkers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering neemt rap af. Het is te duur en oudere bouwvakkers krijgen niet eens een polis, meldt Trouw vandaag. Krap een derde van de zelfstandige bouwvakkers verzekert zich tegen ziekte of ongevallen. Hoge premies, maar ook weigerachtige verzekeraars spelen ze parten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zeggen verzekeringsmaatschappijen en belangenclubs.

 Vooral bouwvakkers van boven de 45 jaar trekken aan het kortste eind. Verzekeraars verstrekken aan hen geen polis omdat het risico op gezondheidsproblemen bij deze groep groot is. Zijn timmermannen, schilders en stukadoors wel verzekerd, dan wordt hun verzekering om diezelfde gezondheidsrisico’s op hun zestigste beëindigd.

Zeven jaar geleden was met bijna 43% van de toen 96.000 zelfstandige bouwvakkers een aanzienlijk groter deel verzekerd, tonen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Inmiddels is het aantal zelfstandige bouwvakkers in aantal gegroeid en maken ze zo’n 17% uit van het totaal aantal bouwers. Met die groei, nam ook het aantal onverzekerden toe, ziet belangenclub Zelfstandigen Bouw. Had in 2010 nog 72% van haar leden een verzekering, vorig jaar was dat nog maar 31%, blijkt uit peilingen.Nog altijd veel in vergelijking met de 19% verzekerden onder alle zzp’ers, maar het zware werk in de bouw maakt hen extra kwetsbaar.

Acceptatie is inderdaad een probleem, ziet ook het Verbond van Verzekeraars. Maar veel speling hebben verzekeraars niet, zegt woordvoerder Paul Koopmans. Bij het verzekeren van mensen met een groot risico op gezondheidsproblemen, hoort nu eenmaal een hoge premie, stelt hij. “Kan een bouwvakker zo’n hoge premie niet betalen, dan heeft het geen zin deze aan te bieden.” Hoeveel bouwvakkers met de allerzwaarste beroepen moeten neertellen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, kan het verbond niet zeggen. Zelfstandigen Bouw schat de kosten op zo’n 500 tot 600 euro in de maand.

Zowel de verzekeraars als de zzp-belangenclubs en werkgeversorganisatie AWVN noemen het groeiend aantal onverzekerde bouwvakkers ‘maatschappelijk onwenselijk’. AWVN stelde een aantal weken geleden voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden verplicht te stellen. Verzekeraars en zzp-organisaties richten zich liever op omscholing en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

 Bron Trouw