Het CCV lanceert meldpunt voor kwesties bij brandmeldinstallaties

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid (CCV) heeft een meldpunt geopend voor kwesties tussen inspectie-instellingen en onderhoudsbedrijven bij brandmeldinstallaties bij zorginstellingen. Aanleiding is het onderzoeksrapport ‘Inspectiecertificering in de zorg’ van Actiz en VGN, dat op  22 juni jl. werd gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat maar een klein deel van de zorginstellingen – 22% om precies te zijn – het verplichte inspectiecertificaat brandmeldinstallatie heeft Ook komt hieruit naar voren dat inspectie-instellingen en onderhoudsbedrijven in de praktijk regelmatig van inzicht verschillen over brandmeldinstallaties. Deze verschillen worden soms over het hoofd van de zorginstelling uitgevochten. Sinds begin 2015 is het voor zorginstellingen verplicht om de brandmeldinstallaties van een inspectiecertificaat te voorzien. De overheid stelde heel 2015 en 2016 in als overgangsjaren. Op 8 november 2016 bleek slechts 22% van de verplichte inspectiecertificaten te zijn verstrekt.

Het CCV wil weten wat er misgaat en roept zorginstellingen op deze kwesties te melden. De analyse van de ingebrachte kwesties wordt gebruikt bij het – in samenwerking met inspecteurs en onderhoudsbedrijven – zoeken naar oplossingen. Begin 2018 koppelt het CCV de analyse van de ontvangen meldingen terug.  Het CCV registreert de meldingen en treedt niet op als bemiddelaar bij het oplossen van de ingediende kwesties. Klachten over onderhoudsbedrijven of de inspectie-instellingen kunnen bij de desbetreffende partijen ingediend worden.

Inzicht in knelpunten

Het doel van het onderzoek dat ActiZ en VGN lieten uitvoeren is, inzicht krijgen in de knelpunten in het traject van inspectiecertificering van brandbeveiliging in zorginstellingen. Het CCV herkent de conclusies van het onderzoek en beschouwt het rapport als belangrijke impuls voor samenwerking in het oplossen van de knelpunten. De oprichting van het meldpunt is een van de actiepunten die het CCV vaststelde nadat het onderzoek verscheen. Verder worden zorginstellingen betrokken bij de vernieuwing van het CCV-inspectieschema. Aan de uitwerking van de aanbevelingen uit het rapport over opleiding, voorlichting en communicatie werkt het CCV in overleg met ActiZ en VGN graag mee.

De brandveiligheid van een zorggebouw wordt onder meer geborgd met een  brandmeldinstallatie. Naast regelmatig onderhoud vereist de regelgeving sinds een aantal jaren de afgifte van een inspectiecertificaat door een geaccrediteerd certificeringsbedrijf. Zorgorganisaties hebben de onderzoekers aangegeven welke problemen zij tegenkomen bij het doorlopen van het certificeringsproces. De kosten ervan kunnen buitensporig oplopen en het vergt onnodig veel (tijd)inspanning voor de eigen organisatie. ActiZ en de VGN vinden dat dit moet veranderen, zonder dat het ten koste hoeft te gaan van het veiligheidsniveau. Daarom brachten zij de knelpunten en oplossingsrichtingen in beeld in het rapport Inspectiecertificering in de zorg’ en wordt er ondertussen gewerkt aan verbeteringen

Hindernisen

In de tussentijd ontvingen ActiZ en en VGN veel klachten over de procedures, die veel uren en geld zouden kosten. Hierop besloten de organisaties het vraagstuk nader te onderzoeken. De reacties zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • Zorgorganisaties vinden dat de wijze waarop inspectiecertificering wordt uitgevoerd, onvoldoende aansluit bij (specifieke doelgroepen in) de zorg.
  • Zorgorganisaties zijn laat begonnen met het traject.
  • De capaciteit bij inspectiebedrijven is onvoldoende.
  • Het ontbreekt aan een peildatum voor de geldigheidsduur van een inspectiecertificaat.
  • De aanpak van onderhoudsbedrijven en branddetectiebedrijven is onvoldoende.
  • Er is verschil in interpretatie van eisen tussen partijen.

Actiz, brandmeldinstallatisActizctiZ en VNG zijn hierop in gesprek getreden met het CCV, die de inspectiecertificaten regelt. Ook het CCV herkent de signalen van zorginstellingen. Samen hebben ze de volgende actiepunten geformuleerd.

  • Het CCV bereidt een herzien inspectieschema voor, waarin duidelijker wordt aangegeven welke punten worden geïnspecteerd en wat het criterium is waaraan elk punt moet voldoen. Hierbij komt de nadruk te liggen op de mogelijkheden voor gelijkwaardige oplossingen.
  • Te denken valt aan het verlagen van de frequentie van inspecties. Zo kunnen gebouwen onder de duizend vierkante meter die nu jaarlijks inspectieplichtig zijn, overgaan naar één keer per drie jaar, onder de voorwaarde dat in het onderhoudsrapport alle brandveiligheidsvoorzieningen gecontroleerd worden.
  • De zorgsector kan en wil inspecteurs helpen hoe ze naar daadwerkelijke veiligheid in een zorggebouw kunnen kijken. In samenwerking met het CCV wordt gekeken naar de mogelijkheid om voorlichting voor inspecteurs te organiseren die gericht is op risicogerichte inspecties in de zorg.
  • De brancheorganisaties geven tijdens een aantal bijeenkomsten samen met inspectiebedrijven en het CCV – bij voorkeur ook met Brandweer Nederland – uitleg aan zorgorganisaties over inspectie en certificering.
  • Het CCV opent een meldpunt waar zorgorganisaties reacties kunnen geven over verschillen van inzicht in de praktijk tussen onderhoudsbedrijven en inspectiecertificeringsbedrijven.
  • ActiZ en de VGN leggen contacten met Brandweer Nederland over de uitkomsten van dit onderzoek met het oog op de handhavingstaak bij de Brandweer.
  • Tot slot brengen ActiZ en de VGN dit rapport onder de aandacht van het zorgbrede programma ‘Naar een betere brandveiligheid in de zorg’, waarin ook VWS participeert.

Het volledige rapport treft u hier aan: file:///C:/Users/Jan/Documents/Werk%20Documenten/NIVRE/Rapport%20Inspectiecertificering%20van%20brandbeveiliging%20in%20de%20zorg.pdf.pdf