Het aantal winkeldiefstallen neemt toe. Daders zijn puber, hebben problemen of behoren tot een professionele bende

Het aantal winkeldiefstallen neemt toe. Daders van winkeldiefstal zijn puber, hebben problemen of behoren tot een professionele bende.Ook eigen medewerkers stelen regelmatig goederen.Diefstal wordt makkelijker door de zelfscankassa. Dat zijn enkele zaken die vandaag te lezen zijn in een artikel in het FD.

De politie registreert een toenemend aantal diefstallen bij winkeliers. De stijging doet zich voor in het hele land, en er zijn verschillende dadergroepen bij betrokken. Allereerst zijn er jongeren die het niet om de buit gaat, maar die het spannend vinden om te stelen. Soms filmen ze de diefstal en plaatsen ze die ‘stoere’ filmpjes na afloop op sociale media. Uiteraard zorgen ze er meestal wel voor onherkenbaar te blijven.

Daarnaast is er een categorie die levensmiddelen of drank ontvreemdt voor eigen gebruik. Politie en winkeliers wijzen bij deze categorie als oorzaak op toenemende financiële problemen als gevolg van inflatie. ‘Steeds meer mensen voelen zich genoodzaakt terug te vallen op winkeldiefstallen’, zegt Martijn Wildeboer van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).Tot slot zijn er de diefstallen door professionele bendes, al dan niet met geweld, en vaak met als doel de gestolen waar door te verkopen. In winkels ontregelen ze bijvoorbeeld de detectiepoortjes met zogenoemde ‘jammers’ en maken gebruik van voorbewerkte boodschappentassen zodat de poortjes niet kunnen waarnemen wat er in zit. Deze laatste groep is het vaak te doen om dure spullen als parfums, elektronica of merkkleding.

‘Niet gezellig’

Winkeliers doen in veel gevallen geen aangifte van winkeldiefstal, zegt Arie van Os van de Service Organisatie Directe Aansprakelijkheidstelling (Soda). ‘Het is een hoop heisa voor een fles van een tientje, en ze denken dat de politie toch niets doet’. Zijn bedrijf neemt op no cure, no pay-basis de winkelier de rompslomp van een aangifte uit handen.

Als de dader na aangifte een schadevergoeding betaalt, incasseert Soda daarvan een bedrag van €40. Van de 40.000 jaarlijkse aangiftes van winkeldiefstal verlopen er volgens Van Os 27.000 via Soda. Vooral supermarkten en grootwinkelbedrijven zijn aangesloten, maar ook benzinestations en verzekeraars.

Van Os hoort van zijn klanten dat het aantal diefstallen rap toeneemt. Dat komt volgens hem ook omdat er geen beveiligers te vinden zijn en omdat er minder personeel is. ‘Personeel dat er nog wel is, is minder gemotiveerd. En als personeelsleden zich niet verbonden voelen met een winkel, wordt stelen gemakkelijker.’ Over de schade mag hij niks zeggen, want daar hebben winkeliers het liever niet over. Het moet gezellig zijn op de winkelvloer. En diefstal is niet gezellig.

Het personeel steelt zelf ook. Volgens schattingen is ‘interne fraude’ goed voor wel 40 tot 50% van de winkeldiefstallen. ‘Dat percentage hoor ik al sinds ik in de detailhandel werk’, zegt Aart van Haren, directeur van bijna honderd Vomar-supermarkten. ‘En het zit niet ver van de waarheid’, zegt hij. ‘Wij hebben tienduizend mensen op de loonlijst en om een of andere reden zijn er bij die toch wat meenemen.’

De massale introductie van de zelfscankassa heeft de situatie er niet beter op gemaakt. ‘Stelen is makkelijker geworden’, weet Wildeboer van het CCV. Het gaat dan volgens hem niet alleen om ‘vergeten boodschappen’ die niet zijn afgerekend. ‘Er zijn mensen die met hele karren vol naar buiten lopen zonder te betalen. Soms met hulp van anderen die het poortje openen.’

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/bedrijfsleven/1467665/ze-lopen-met-hele-karren-vol-naar-buiten-zonder-te-betalen-iub3caIRquOk