Helft opgenomen coronapatiënten houdt na jaar nog klachten

Ongeveer de helft van de patiënten die vanwege een coronabesmetting waren opgenomen in het ziekenhuis, heeft na een jaar nog minstens één hardnekkige klacht. Het gaat daarbij om vermoeidheid, kortademigheid, gewrichtspijn of een reukstoornis, staat in een Chinese studie naar langdurige covid. De resultaten zijn gepubliceerd in medisch tijdschrift The Lancet. De onderzoekers volgden een jaar lang 1.276 patiënten die in een ziekenhuis in Wuhan werden opgenomen. Ze hoefden niet naar de ic, maar kregen wel zuurstof toegediend.

Hoe ernstiger de patiënten ziek waren, hoe groter de kans dat ze langer last hielden van de gevolgen, concluderen de onderzoekers. Een derde van de patiënten was een jaar na de besmetting nog kortademig. De onderzoekers pleiten ervoor dat de gezondheidsautoriteiten aandacht blijven besteden aan patiënten met langdurige covid. “Dit is een medische uitdaging van de hoogste orde.”

Uit tussentijdse resultaten van een studie van het RIVM bleek eerder ook dat de gevolgen van langdurige covid groot kunnen zijn; een derde van de 1741 ondervraagde mensen zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft werkt minder dan gebruikelijk. Het grootste deel van de ondervraagden van het RIVM is niet heel ziek geweest. Maar een klein deel, 5%, is in het ziekenhuis opgenomen geweest.

Bron Nos