Helft Nederlanders vindt motorrijden net iets te spannend en onveilig

Zo’n 30% van de Nederlanders die – nog – geen motorrijbewijs hebben, denkt er wel eens aan. Wat ze aantrekkelijk vinden is het gevoel van vrijheid en plezier (40%), dat je nooit vaststaat in de file (30%) en dat je je motorfiets makkelijk kunt parkeren (26%).  De RAI Vereniging deed een onderzoek waaraan 1.000 Nederlanders zonder motorrijbewijs aan meededen. Op de vraag of ze ooit op zullen gaan voor het motorrijbewijs bedankten 50% voor de eer. Ze vinden motorrijden net iets te spannend en gevaarlijk.

RAI Vereniging liet het onderzoek uitvoeren om zo aandacht te krijgen voor hun initiatief ‘ de Maand van de Motorrijder’ in maart

Motor ontstrest in tijden van Corona

De motorfiets blijkt hét ideale vervoermiddel om het hoofd volledig leeg te maken en te ontspannen, zo toont een onderzoek van Direct Research in opdracht van RAI Vereniging aan. Bijna de helft van de respondenten (46%) geeft aan sinds de coronacrisis meer behoefte te hebben om motor te rijden dan daarvoor. Motorrijden ontspant en helpt daarmee ook om te ontstressen. Om (toekomstige) motorrijders te inspireren om de eerste zonnestralen vanaf de motor te pakken, lanceert RAI Vereniging de Maart MotorMaand.

In een samenleving waarbij de culturele activiteiten nagenoeg tot stilstand zijn gekomen, de horeca gesloten is, de winkels alleen op afspraak open mogen en thuiswerken tot norm is verheven, groeit de behoefte bij Nederlanders om alle (corona)zorgen even van zich af te werpen en de zinnen te verzetten. Daar waar bijna de helft van alle respondenten aangeeft meer behoefte te hebben om met de motor te ontspannen en ontstressen (46%), is bijna een kwart (23%) van de motorrijders ook daadwerkelijk ‘meer’ en zelfs ‘veel meer’ gaan rijden. Met als belangrijkste motivatie dat motorrijden ontspant (78%), het hoofd leeg maakt (66%) en een gevoel van (vrijheids)beleving biedt (78%).

Gebruik groeit

Eén op de vijf ondervraagden (19%) laat weten regelmatig de motor te pakken. Bijna 60% zegt gemiddeld zes tot zelfs 12 maanden per jaar te rijden. Dat is een ongekend lange periode. Dit cijfer is in lijn met de uitkomsten van een eerdere studie, die RAI Vereniging begin dit jaar liet uitvoeren, naar motorrijden in de winter. Ruim de helft (52%) van de motorfietsbezitters gaf daarbij aan in de winter gewoon te blijven doorrijden.

Run op nieuw én gebruikt

Dat een groeiend aantal Nederlanders met het A-rijbewijs (1,5 miljoen) in deze coronatijd besloten de motor weer van stal te halen of er één aan te schaffen, is volgens Algemeen Voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging niet verwonderlijk. ”Veel mensen voelen zich al lange tijd beperkt in hun bewegingsvrijheid en ervaren vaker een gevoel van stress of depressie. Juist tijdens deze pandemie, waarbij de mogelijkheden om ergens naar toe te gaan sterk zijn verminderd, is de motorfiets hét ideale vervoermiddel om uit de coronabubbel te komen, heerlijk te ontspannen en het hoofd leeg te maken. Motorrijden geeft immers het gevoel van ultieme vrijheid. Dat is ook terug te zien in de verkoopcijfers. Het afgelopen jaar ontstond een ware run op zowel nieuwe als gebruikte machines.”

S