Handreiking aansprakelijkheid voor architecten- en ingenieursbranche beschikbaar

Brancheverenigingen BNA en NLingenieurs hebben een Handreiking Aansprakelijkheid ontwikkeld om te komen tot betere afspraken over en omgang met contractuele aansprakelijkheden. Op donderdag 26 april jl. presenteerden Fred Schoorl (directeur BNA) en Jaap de Koning (NLingenieurs, vestigingsdirecteur Witteveen+Bos) het eerste exemplaar van de handreiking aan Leo De Boer, directeur van het Verbond van Verzekeraars. In een toelichting op de website van het Verbond van Verzekeraars wordt gesteld: “Tijdens de crisis is de gewoonte gegroeid om projectrisico’s in contracten zoveel mogelijk eenzijdig bij de adviseur te leggen. Dat is echter niet in het belang van de opdrachtgever. Het leidt tot onverantwoordelijke risicobeheersing en niet of nauwelijks te verzekeren aansprakelijkheden.
De Handreiking Aansprakelijkheid biedt de adviseur volgens de opstellers een handzaam kader om samen met de opdrachtgever evenwichtige afspraken te maken over contractuele aansprakelijkheid. Zodat projectrisico’s beheersbaar en verzekerbaar zijn en het projectresultaat voorop kan staan. “Dat is hard nodig. Opdrachtgevers hanteren vaak eigen inkoopvoorwaarden, die lang niet altijd aansluiten op onze leveringsvoorwaarden DNR2011. Deze zijn de meest gebruikte standaard in de sector en worden wekelijks zo’n 800 keer gedownload van de sites van BNA en NLingenieurs.”

Urgentie
“Onze leden lopen voortdurend op tegen inkoopvoorwaarden die niet of nauwelijks te verzekeren zijn”, aldus Fred Schoorl. ”Een opdracht onder dergelijke condities is Russische roulette voor alle betrokkenen en kan het eind van het bureau of het project betekenen.” Jaap de Koning voegt toe: “Bezinning vooraf op de onderlinge verdeling van verantwoordelijkheden is geboden. Evenals zorgvuldige omgang in het geval er een aansprakelijkheidsstelling ontstaat.”
Contracten in de bouw richten zich volgens beiden steeds meer op samenwerking, ketenintegratie, risicobeheersing en plezier en trots op het werk.” De eenzijdig opgelegde contractuele verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden sluiten vaak niet goed aan op deze nieuwe werkwijze. Het is een probleem van de gehele bouwketen en staat dan ook hoog op de agenda van het Programma Beter Aanbesteden. Een duidelijk begrensde aansprakelijkheid die in een proportionele relatie staat tot de aard en omvang van de opdracht is een must om op een maatschappelijk verantwoorde wijze een opdracht in de markt te zetten, danwel uit te voeren. Deze discussie speelt ook bij de lopende herziening van het UAV-gc. Verzekeraars geven geen blanco cheque als dekking onder verzekering.”

Leo de Boer van het Verbond van Verzekeraars, vult : “Verzekeraars willen zekerheid bieden en zijn erbij gebaat dat partijen in de keten heldere en evenwichtige afspraken maken, waarbij het belang van de klant voorop staat. Deze handreiking biedt partijen hiertoe goede mogelijkheden.”

Vragen en opmerkingen
De Handreiking Aansprakelijkheid is tot stand gekomen na een consultatie van verzekeraars en assurantiemakelaars. Vragen en opmerkingen zijn welkom via Michel Geertse (BNA) of Arnoud Willemsen (NLingenieurs). De Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA, sinds 1842) verenigt bijna 1.200 architectenbureaus .

NLingenieurs is de Nederlandse branchevereniging van advies-, management- en ingenieursbureaus. De volledige ‘Handreiking Aansprakelijkheid’ is hier te downloaden: http://www.nlingenieurs.nl/wp-content/uploads/2018/04/2018-04-Handreiking-Aansprakelijkheid-definitief.pdf.

Bij de foto Verbondsdirecteur Leo de Boer temidden van Jaap de Koning (NLingenieurs, links) en Fred Schoorl (BNA, rechts).