Hacken van de pandemie: nieuwe documentaire onthult toename cybercriminaliteit in gezondheidszorg te midden van COVID-19

Tomorrow Unlocked, het online magazine van Kaspersky, brengt de tweedelige documentaire ‘hacker:HUNTER Ha(ck)cine’ uit die onderzoekt hoe cybercriminelen en door de staat gesponsorde hackers het gezondheidszorgsysteem aanvallen. Het eerste deel is te zien op het YouTube-kanaal van het tijdschrift en het laatste onderdeel van de hacker:HUNTER real cybercrime serie.
Voor cybercriminelen is elke crisis een kans – zelfs een wereldwijde pandemie. In de afgelopen maanden hebben de makers van de documentaire met ziekenhuizen, wetshandhavingsinstanties, gezondheidsorganisaties en onderzoekscentra over de hele wereld gesproken om een beeld te schetsen van hoe het gezondheidssysteem tijdens de pandemie werd geconfronteerd met een hi-tech dreiging.

De documentaire onthult de schokkende toename van cyber-inbraken in de gezondheidszorg tijdens de wereldwijde pandemie COVID-19. Het neemt het publiek mee naar de frontlinie van gerichte aanvallen op de Wereldgezondheidsorganisatie, die sinds maart een vervijfvoudiging van het aantal cyberaanvallen op haar systemen heeft gemeld.

Hoewel de gezondheidszorg altijd al doelwit is geweest voor verschillende hackers, zijn de aanvallen te midden van de pandemie enorm toegenomen, omdat aanvallers weten dat ziekenhuizen meer dan normaal bereid zijn om losgeld te betalen. Zo was in maart het universitaire ziekenhuis van de Tsjechische Republiek in Brno (dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de COVID-19-testen van het land) slachtoffer van een ransomware-aanval. Op een kritiek moment werd het gedwongen om zijn IT-netwerk af te sluiten en losgeld te betalen.

De documentaire bestaat uit twee afleveringen van 20 minuten:
‘hacker:HUNTER Ha(ck)cine: Healthcare on the Edge’ portretteert hoe vrijwilligers zich hebben ingezet tijdens de pandemie om aanvallen te voorkomen en laat zien hoe een aanval op een ziekenhuis tijdens effectief kan worden stilgelegd.
Hacker:HUNTER Ha(ck)cine: Defending the Cure’, dat op 2 oktober om 17.00 uur CEST live gaat, bespreekt hoe de Wereldgezondheidsorganisatie en de onderzoekscentra plotseling onder vuur kwamen te liggen toen de COVID-19-pandemie begon.