GVNW waarschuwt verzekeraars dat bedrijven naar alternatieven als zij zich te hard opstellen bij komende renewals

De Duitse organisatie voor risk- en insurancemanagers  GVNW heeft de grootzakelijke verzekeraars gewaarschuwd dat ze het risico lopen om aanzienlijke omzet te verliezen aan alternatieve markten, zoals captives, als ze zich te hard opstellen of slecht communiceren in de aanloop naar de komende jaarlijkse polisverlengingen.

GVNW-president Alexander Mahnke gebruikte zijn openingstoespraak op het virtuele symposium van dit jaar om leden te waarschuwen dat de voortekenen aangeven dat ze te maken zullen krijgen met aanhoudende prijsstijgingen, afnemende capaciteit, beperkende voorwaarden en eisen van verzekeraars voor meer informatie bij polisverlengingen. Hij zei dat recent onderzoek uitgevoerd door GVNW en de Britse  Airmic in toenemende mate uitsluitingen aan het licht hebben gebracht in belangrijke lijnen zoals cyber, evenals een slechte communicatie hieromtrent aan verzekeraarszijde.

Mahnke zegt dat hij en de leden van de GVNW begrijpen dat verzekeraars onder druk staan ​​na jaren van zeer competitieve zachte markten, een stijgende schadelast door mensen veroorzaakte calamiteiten en  natuurrampen, inflatie van aansprakelijkheidsclaims over vele lijnen en, natuurlijk, de grote schadelast als gevolg van Covid-19, evenals een laag investeringsrendement. Maar de GVNW-president dringt er bij de verzekeringsmarkt op aan om naar zijn eigen kostenplaatje te kijken om de verharding te helpen beperken en ervoor te zorgen dat er echt rekening wordt gehouden met individuele risico’s. “Als u dit niet doet, loopt u het risico over een lange termijn premies en partnerschappen te verliezen.”

 Mahnke dringt er ook bij verzekeraars en makelaars op aan constructief met klanten samen te werken bij het herbeoordelen van de risico’s waaraan ze blootgesteld worden en de vereisten die gesteld worden aan de verzekeringsprogramma’s in deze moeilijke tijden. “Slechts weinigen hebben echt ervaring met een dergelijke markt en we zouden allemaal moeten samenwerken om gezamenlijk door de woelige wateren voor ons te navigeren.”,  .

Hij benadrukte dat Covid-19 weliswaar de marktdruk heeft vergroot, maar dat zij  al aan het verharden was en dat veel GVNW-leden niet tevreden waren met de manier waarop het ging. “We mogen niet vergeten dat we op de industriële verzekeringsmarkt al enige tijd in een duidelijk verhardende staat verkeren, ook zonder Covid-19. Het is waarschijnlijk niet overdreven om in deze context te spreken van een ‘perfect storm’ voor polishouders ”, aldus de heer Mahnke, volgens wie de verlengingen aan het einde van het jaar 2019 al moeilijk waren, waarbij klanten te maken kregen met aanzienlijk hogere premies, lagere capaciteit en in het algemeen steeds restrictievere voorwaarden.

 Onderzoek

GVNW voerde aan het begin van het jaar een gezamenlijk ledenonderzoek uit met Airmic en ontdekte dat meer dan 90% van de aangesloten bedrijven te maken had met premieverhogingen en bijna 80% met capaciteitsbeperkingen. Iets minder dan 50% van de ondervraagden kreeg te maken met aanvullende uitsluitingen en ongeveer 30% gaf aan dat er helemaal geen dekking werd geboden.  Mahnke zegt dat meer dan 60% van de GVNW-leden klaagt dat de communicatie slechter en / of vertraagd is in vergelijking met het verleden.

“Al met al verdient dit kritiek, en kan op de lange termijn niet in het belang van de verzekeraars zijn.Door afstand te nemen van dit partnerschap ontstaat het duidelijke risico dat de reputatie van de markt en de aangeboden oplossingen permanent worden geschaad. Dit wordt ondersteund door meer dan 50% van onze leden, die al zeggen dat ze op zoek zijn naar concrete alternatieven in de vorm van captives, zelfbehoud en kapitaalmarktoplossingen, ”voegde hij eraan toe. Hij wees in dit verband op de onlangs gepubliceerde Ferma-enquête, waaruit bleek dat ongeveer 43% van de ondervraagde bedrijven in heel Europa interesse toont in captives. Dit is vergelijkbaar met 2018, toen slechts 15% van de ondervraagden geïnteresseerd was. Deze trend is zeker geen goed nieuws voor verzekeraars, aangezien het hun bedrijfsmodel op de lange termijn in twijfel trekt en aanzienlijke premies uit de markt zou kunnen halen”, aldus Mahnke.

De president van GVNW voegde eraan toe dat sommige leden ook een zorgwekkende trend hebben waargenomen waarbij pandemische uitsluitingen steeds breder worden.“Deze uitsluitingen hebben vaak niet (alleen) betrekking op de huidige situatie of vergelijkbare pandemiescenario’s, maar sluiten over het algemeen alle ‘overdraagbare ziekten ’uit, of zelfs alleen het risico van een dergelijke ziekte. Een dergelijke ontwikkeling is naar onze mening alarmerend en bedreigt het partnerschap van alle partijen, het vertrouwen in de verzekeringsmarkt en daarmee nogmaals de reputatie van de hele branche ”,  

.

De heer Mahnke erkent dat deze hard wordende markt een nieuwe ervaring is voor de meeste GVNW-leden, hun makelaars en verzekeraars. De oplossing, zei hij, vereist partnerschap en samenwerking terwijl risicomanagers hun risicobehoud en overdrachtsvereisten heroverwegen. “Enerzijds is dit een grote uitdaging voor ons allemaal, maar anderzijds is het naar mijn mening een nog grotere kans om in deze omgeving de waarde te laten zien die een goed georganiseerd en professioneel opgezet verzekeringsrisicomanagementstrategie vertegenwoordigt voor het bedrijf. Professionele adviseurs, zoals die bij veel beursvennootschappen te vinden zijn, kunnen daarbij zeker helpen. Maar ook daar is een brede knowhow vereist over het adviseren van klanten in een moeilijke markt en het onderhandelen met verzekeraars, wat lang niet altijd en overal beschikbaar is ”, legt de heer Mahnke uit.