“Grenfell inferno kan ook in Nederland plaatsvinden”

Kan een ramp als in Londen met de Grenfell Tower die aan 71 mensen het leven kostte ook in Nederland gebeuren?  Volgens twee deskundigen, ir. Ralph Hamerlinck (senior adviseur Bouwen met Staal en directeur Adviesbureau Hamerlinck), en brandveiligheidsadviseur Peter van der Leur (adviesbureau DGMR), is het antwoord op die vraag overduidelijkheid ‘ja’.  In twee artikelen – in resp. Brandveilig.com en Trouw – lichten zij hun standpunt toe.

Hamerlinck: “In Engeland is goede regelgeving op dit gebied. Net als in Nederland. Als het in Engeland zoals bij de Grenfell Tower tot een inferno kan leiden, kan dat ook in Nederland plaatshebben. Engeland loopt zelfs vóór op Europa als het aankomt op het grootschalig testen van producten op brandveiligheid. Tegelijkertijd zijn er in Engeland ontsnappingsroutes waardoor deze tests niet zijn uitgevoerd. Ik verwacht dat die routes dichtgetimmerd zullen worden. Gevolg is wel dat de industrie met hogere kosten worden opgezadeld, die vervolgens worden doorberekend aan de eindgebruiker. Binnen Europa zie je naar aanleiding van het Londense inferno nu wel een roep om grootschalige testen.”

Volgens Hamerlinck zijn er in Nederland ook geveltjes die niet brandveilig zijn. “Daar moeten we onze ogen niet voor sluiten. Daar ligt een hele discussie achter over de huidige private kwaliteitsborging. Er leeft nog steeds het idee dat er maar wat wordt aangerommeld.Bovendien zien we hoge faalkosten in de bouw. De kwaliteit is blijkbaar niet op orde. Er zijn signalen dat het beter zou moeten. Als het de hele linie raakt, raakt het ook de brandveiligheid”, aldus Hamerlinck, die tegelijkertijd opmerkt  dat het in Nederland gezien de statistieken ‘wel goed zit’ . Per miljoen inwoners zijn er weinig slachtoffers als gevolg van brand. “Zouden we alles volgens de eisen bouwen, zou het echter nog brandveiliger zijn.”

  Peter van der Leur

De gevelpanelen die de brand in de Londense Grenfell-toren vorig jaar juni zo snel om zich heen liet grijpen, bekleden ook Nederlandse gebouwen. Brandveiligheidsadviseur Peter van der Leur van adviesbureau DGMR is de laatste maanden al meerdere gebouwen tegengekomen die niet aan de eisen voldoen en daarmee in principe niet veilig zijn. Op welke schaal deze panelen zijn toegepast, weet niemand. De gebouwen met een te hoog brandgevaar die Van der Leur tegenkwam, zijn inmiddels verbouwd of er wordt aan gewerkt.

Op welke schaal de nog gevaarlijkere platen voorkomen, is volgens Van der Leur onduidelijk door slechte controle. Gemeenten controleren tijdens de bouw steekproefsgewijs of de bouwmaterialen overeenkomen met wat in de aangevraagde vergunning werd aangekondigd. “Maar ze kunnen niet álles langslopen, dat zou veel te veel werk zijn. En de gevel geldt voor gemeentes niet direct als cruciaal.” Uiteindelijk is degene met de bouwvergunning eindverantwoordelijk.