Globaldata: Verzekeraars die worden geconfronteerd met rechtszaken over bedrijfsschade kunnen zaken verliezen door een beschadigde reputatie


Volgens GlobalData kunnen verzekeraars die geconfronteerd worden met rechtszaken over bedrijfsschade zaken verliezen door een beschadigde reputatie. Dit nadat bekend is geworden dat  verzekeraars als Aviva en Liberty Mutual allemaal worden vervolgd omdat ze er niet in zijn geslaagd COVID-19 gerelateerde claims voor bedrijfsschade (BI) af te wikkelen;

Benjamin Hatton, Associate Insurance Analyst bij GlobalData, zegt in een reactie: “Een crisis zoals de coronapandemie benadrukt de dubbelzinnigheid in de polisvoorwaarden die een golf van rechtszaken heeft veroorzaakt. Nieuwe BI-zaken blijven hun weg naar de rechtbanken filteren en naarmate deze zaken voortduren, is het waarschijnlijk dat het vertrouwen van polishouders in hun verzekeringsaanbieder, misschien zelfs in de bredere sector, is afgenomen en dat veel MKB-verzekeraar van aanbeder willen veranderen of de polis helemaal willen opzeggen. 36,8% van de mkb-bedrijven  die in 2022 hun BI-dekking opzegden, deden dat omdat ze niet het dekkingsniveau kregen dat ze dachten te krijgen.”

Op de vraag waarom mkb-ers ervoor kozen om van aanbieder voor BI-dekking te veranderen, vormden de prijsoverweging van de nieuwe aanbieder, het dekkingsniveau en de reputatie de belangrijkste redenen om over te stappen. Ter referentie: uit GlobalData’s 2022 UK SME Insurance Survey bleek dat reputatie belangrijk was voor slechts 8,8% van de mkb-bedrijven  die overstapten naar een andere aanbieder van openbare aansprakelijkheid en 8,5% van de overstappers van zakelijk property. Bijna een derde van de kmkb-bedrijven die in deze twee lijnen overstappen, noemt de prijsstelling als belangrijkste reden om van verzekeraar te veranderen (respectievelijk 32,1% en 33,1%). 

“Verzekeraars die hun activiteiten op het gebied van BI willen uitbreiden, moeten zorgen voor duidelijkere polisvoorwaarden als zij een betrouwbare reputatie willen behouden en het aantal tegen hen aangespannen rechtszaken willen indammen. Het voortduren van rechtszaken over BI-uitkeringen zal nieuwe zakelijke kansen in de weg staan voor verzekeraars die verstrikt raken in de aanhoudende juridische strijd. Het is waarschijnlijk dat veel polishouders nu hun verzekeraar heroverwegen en op zoek gaan naar een polis van verzekeraars die minder geneigd zijn om een rechtszaak aan te spannen.”