GlobalData: Klimaatverandering-gedreven Nat-Cat gebeurtenissen zullen de winstmarges van schadeverzekeraars in Australië blijven beinvloeden

Herhaalde door klimaatverandering veroorzaakte natuurrampen (Nat-Cat) hebben geleid tot een toename van het aantal door Australische schadeverzekeraars betaalde schadeclaims en hebben bijgevolg hun schaderatio opgedreven van 66,1% in 2019 tot 84,6% in 2021. De schaderatio zal de komende vijf jaar naar verwachting boven de 80% blijven, wat gevolgen heeft voor de winstmarges van de verzekeraars, voorspelt data- en analyticsbedrijf GlobalData.

Het meest recente rapport van GlobalData, ‘Australia General Insurance: Key Trends and Opportunities to 2026’,’, schat dat de betaalde claims van het Australische segment van schadeverzekeraars  met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 4,0% zullen stijgen van A$ 6,0 miljard ($4,5 miljard) in 2021 tot A$7,3 miljard ($5,5 miljard) in 2026.

Ashish Raj, verzekeringsanalist bij GlobalData, licht toe: “Door verschillende geografische redenen is Australië vatbaar voor natuurrampen, en de frequentie van dergelijke gebeurtenissen is de laatste tijd toegenomen. In de afgelopen twee jaar is het land getroffen door bosbranden, overstromingen, cyclonen en aardbevingen die hebben geleid tot een aanzienlijke stijging van het aantal claims voor property-verzekeraars.”

De overstromingen van februari 2022 hebben New South Wales en het zuidoosten van Queensland zwaar getroffen, wat resulteerde in 118.000 property schadeclaims voor een bedrag van A$1,8 miljard ($1,3 miljard), vanaf 10 maart 2022. De overstromingen in de twee staten in maart 2021 leidden tot 107.844 schadeclaims ter waarde van A$1 miljard ($748,7miljoen).

Raj vervolgt: “Hoge Nat-Cat gerelateerde schades samen met de vertraging als gevolg van de COVID-19 pandemie heeft property-verzekeraars gedwongen om de premie aanzienlijk te verhogen in de afgelopen paar jaar. Sommige kopers hebben zelfs een prijsverhoging van meer dan 300% in rekening gebracht gekregen.”Verwacht wordt dat het premietarief de komende jaren verder zal stijgen, waardoor de opstalverzekering voor veel polishouders duurder kan worden. De verwachte stijging zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op het segment van de property-verzekeringen en op lange termijn leiden tot onderverzekering en zelfs tot het niet verlengen  van polissen. Volgens de Climate Council of Australia zal 4% van de property-risico’s tegen 2030 onverzekerbaar worden.

In het licht van de stijging van de premies heeft de Insurance Council of Australia een Climate Change Action Committee opgericht. Dit comité werkt samen met algemene verzekeraars en andere belanghebbenden om de overgang van het land naar een koolstofarme economie te bevorderen, de gevolgen van de klimaatverandering te beperken en de verzekeringspremies betaalbaar te houden.

Raj concludeert: “Schadeverzekeraars in Australië zullen een koord moeten lopen tussen winstgevendheid en klantenbehoud naarmate de klimaatverandering en de bijbehorende risico’s de komende jaren meer voorkomen. Verzekeraars moeten ook producten aanbieden die rekening houden met het risicoprofiel van de geografie om ervoor te zorgen dat producten voor klanten in zones met een laag risico niet te duur zijn.”