GlobalData: Huidige weer verhoogt zorgen voor Britse verzekeraars

Meer zorgen voor Britse verzekeraars nu het weer broeierig warm wordt: Hittegolven en andere met het weer verband houdende gebeurtenissen zijn nu al goed voor 10,8% van de schadeclaims voor woonhuisverzekeringen, meldt GlobalData. “Verschroeiend weer in combinatie met een gebrek aan regen zal de ‘perfecte’ omstandigheden creëren voor bosbranden in het Verenigd Koninkrijk, en verzekeraars moeten zich schrap zetten voor een stijging van het aantal schadeclaims voor woonverzekeringen naarmate de vlammen zich verspreiden naar bewoonde gebieden.” Volgens het data- en analysebedrijf zullen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden de frequentie en omvang van met het weer verband houdende claims alleen maar doen toenemen.

Beatriz Benito, Lead Insurance Analyst bij GlobalData, zegt hierover: “Uitgedroogde landschappen zijn deze zomer een alledaags beeld aan het worden in het Verenigd Koninkrijk. Toen de temperaturen enkele weken geleden meer dan 40oC bereikten, meldden de media dat ongeveer 60 huizen in het Verenigd Koninkrijk waren verwoest na een golf van branden, en deze zullen onvermijdelijk leiden tot schadeclaims voor woonverzekeringen. Nu de temperaturen afstevenen op een nieuwe hittegolf, zal de geschiedenis zich herhalen en zullen we meer branden en meer schadeclaims zien.’

Volgens GlobalData’s 2021 UK Insurance Consumer Survey in 2021 waren weersomstandigheden – overstromingen en stormen niet meegerekend – goed voor 10,8% van alle schadeclaims voor woonverzekeringen. Dit stijgt tot 27% wanneer overstromingen en stormen worden meegerekend, waardoor weergerelateerde claims de belangrijkste zijn voor verzekeraars. “Het aandeel weergerelateerde claims zal in 2022 hoger liggen als gevolg van de terugkerende hittegolven deze zomer en de stormen Eunice en Franklin eerder dit jaar.”

Het Met Office heeft opnieuw een waarschuwing voor extreme hitte afgegeven voor delen van Engeland en Wales, aangezien wordt voorspeld dat de temperaturen tussen 11 en 14 augustus 2022 35oC zullen bereiken. De kans op droogte neemt ook toe naarmate de droge periodes aanhouden.

Benito voegt daaraan toe: “Perioden van aanhoudende hoge temperaturen en droge omstandigheden verhogen het risico op bosbranden. Extreme weersomstandigheden komen inderdaad veel vaker voor naarmate de klimaatverandering verergert. Weersgerelateerde schadeclaims kunnen bijzonder verwoestend zijn en zijn daarom duur voor verzekeraars. Bovendien kunnen ze ook levens eisen, wat weer gevolgen heeft voor andere branches.”

Uit de inventarisatie blijkt verder onder meer dat ruim een op de vijf (21,5%) van de schadeclaims het gevolg zijn van een ongeval  en bijna een vijfde (19,2%)  door lekkage en/of gebarsten pijpleidingen. Diefstal is ‘goed’ voor 11,2%   van de schadeclaims, 10,8% van de schades worden veroorzaakt door weergerelateerde incidenten (m.u.v. overstroming en storm), 8,9% door overstromingen , eveneens 8,9% door brand of explosie, 7,3% door storm, 6,8% door verzakking en 5,4% door andere oorzaken.