Global Risk Dialogue Allianz Commercial: Bijna 3,100 botsingen tussen schepen in afgelopen tien jaar

In oktober van dit jaar vond voor de Duitse Noordzeekust door onbekende oorzaak een aanvaring plaats tussen twee vrachtschepen: de Verity en de Polesie. Daarbij kwam één persoon om het leven en werden vier bemanningsleden als vermist opgegeven. Dit voorval staat niet op zich. Vorig jaar deden 280 aanvaringen voor tussen twee schepen van meer dan 100 GT en in de afgelopen tien jaar – 2023-2022 – waren dat er bijna 3.100, zo blijkt uit de recente editie in de Global Risk Dialoque van Allianz Commercial.

Uit de laatste Safety & Shipping Review van de verzekeraar Het meest recente rapport vermeldt dat dit het geval was blijkt dat er 3.032 scheepsincidenten werden geregistreerd. Iets minder dan de helft daarvan – 1.478 – betrof schade en storingen aan machines, gevolgd door de genoemde 280 aanvaringen, de tweede belangrijkste oorzaak van de scheepvaartincidenten over de hele wereld tijdens deze periode.

Total losses van schepen na betrokkenheid bij aanvaringsincidenten zijn gelukkig zeldzaam. Slechts vier schepen gingen in 2022 op deze manier verloren en vertegenwoordigt slechts 1% van alle gerapporteerde botsingincidenten. Er zijn in totaal 30 totaalverliezen door scheepsaanvaringen in de afgelopen tien jaar.Verschillende factoren kunnen bijdragen aan scheepsaanvaringen. Veelvoorkomende oorzaken zijn menselijke fouten en machines/apparatuur/motorstoring. Zware weersomstandigheden kunnen ook hun rol spelen bij  een incident dat zich voordoet.

Top 5 oorzaken van scheepsincidenten
De vijf belangrijkste incidenten bij schepen van meer dan 100 GT in 2022 waren:

o   Schade en storingen aan machines (1.478)

o   Aanvaringen (280)

o   Brand/explosie (209)

o   Gezonken, gestrand, aan de grond lopen (209)

o   Contactschade (bijv met havenmuur, 155)

o   Overige schades (701)