Geopolitieke risico’s prioriteit nummer één voor riskmanagers

Meer dan welk ander risico ook vormen voor riskmanagers wereldwijd geopolitieke risico’s momenteel de grootste zorgen, zo komt naar voren in het rapport ‘Understanding the external threats to an organisation’ van Willis Towers Watson tezamen met de Britse riskmanagementorganisatie AIRMIC. Geopolitieke risico’s, die voortvloeien uit de interactie tussen de geografische ligging, politiek en economie, raken momenteel de bedrijven van riskmanagers het sterkst.

Alaister Swift, Head Corporate Risk & Broking bij Willis Towers Watson, verklaart: “Mede door grote geopolitieke onzekerheden, zoals als gevolg van de Brexit, de handelsoorlog tussen China en de VS en de onrustige situatie rond Iran, verwachten velen dat zaken eerder slechter dan beter gaan. Geopolitieke risico’s zijn momenteel dan ook  top of mind  in de directiekamers van bedrijven. Met dit rapport helpen we onze klanten de geopolitieke risico’s beter te kunnen beperken.”

Julia Graham, Deputy CEO & Technical Director bij AIRMIC: “Ons ledenonderzoek benadrukt dat geopolitieke risico’s steeds moeilijker zijn in te schatten en te managen. Riskmanager kunnen een integrale rol vervullen bij het bij elkaar brengen van de sleutelfuncties binnen hun organisaties om hun directies te ondersteunen op hun weg door het onzekere geopolitieke landschap. Dit rapport helt hen daarbij.”