Forrester roept KPMG uit tot één van de beste cyberadviseurs

KPMG is door het onafhankelijke internationale onderzoeksbureau Forrester uitgeroepen tot één van de meest vooraanstaande adviesbureaus op het gebied van cyber security. KPMG krijgt van Forrester de hoogste waardering als het gaat om het adviesaanbod en de strategie die KPMG hanteert. Het onderzoeksbureau publiceert periodiek ranglijsten waarin zij organisaties beoordeelt op hun aanbod en de gehanteerde strategie, de ‘Forrester Wave’ publicaties.

“KPMG heeft één van de meest uitgesproken en directe visies als het gaat om cyber security”, schrijft Forrester. “Het bedrijf geeft concreet invulling aan de noodzaak om Chief Information Security Officers en leden van de Raad van Bestuur te overtuigen van het feit dat informatiebeveiliging geen verantwoordelijkheid is van de IT-afdeling, maar van de totale organisatie. Klanten roemen unaniem het feit dat de consultants van KPMG beschikken over veel ervaring met de operationele bedrijfsvoering en de concurrentiestrijd die bedrijven dagelijks moeten leveren. Ondernemingen die behoefte hebben aan ondersteuning op het gebied van technologie, advies of compliance zouden het oog moeten laten vallen op KPMG. Het bedrijf heeft er goed aan gedaan flink te investeren in research & development waarbij vooral de kwaliteit van de advisering centraal heeft gestaan.”

Advies bij uitdagingen én kansen

“KPMG investeert voortdurend om onze dienstverlening te kunnen vernieuwen en te kunnen inspelen op de wensen van onze klanten, zowel wereldwijd als nationaal”, zegt John Hermans, partner bij KPMG IT Advisory en verantwoordelijk voor de Nederlandse en Europese dienstverlening van KPMG op het gebied van cyber security. Hermans: “Het goed voorbereid zijn op de gevaren en risico’s die het internet met zich meebrengt is op dit moment één van de belangrijkste onderwerpen die onze klanten bezighoudt. Het is bovendien een bredere maatschappelijke zorg. Daarom hebben wij de afgelopen periode aanzienlijk geïnvesteerd, in overnames én in de werving van getalenteerde cyberdeskundigen. En met name in cyberdeskundigen die kunnen spreken uit ervaringen in plaats vanuit theoretische concepten.”

 

De afgelopen jaren heeft KPMG wereldwijd een aantal overnames gerealiseerd om de adviespraktijk met betrekking tot cyber security te versterken. Zo werden First Point Global in Australië, Qubera in de Verenigde Staten en Trusteq Oy in Finland overgenomen, vooraanstaande adviesbureaus op het gebied van Identity & Access Management (IAM). Daarnaast kwamen P3 Consulting, een hoogwaardig Duits adviesbureau op het gebied van informatiebeveiliging, en ZINK Security, een Spaans bedrijf dat gespecialiseerd is in het monitoren en bewaken van alle activiteiten op het internet, in handen van KPMG.

 

Meest onvoorspelbare risico

“Cyber security is mijn ogen het meest onvoorspelbare risico waarmee bedrijven geconfronteerd worden”, zegt Hermans. Hermans: “Door de toenemende mate van digitalisering van bedrijven en de toenemende mate via het internet verbonden zijn van organisaties, burgers en meer en meer apparaten, is het op orde hebben van cyber security een uitdaging voor organisaties. Cyber security is uitgegroeid tot een politiek, economisch én maatschappelijk vraagstuk. Om dit vraagstuk op te lossen, is de aandacht en sturing noodzakelijk van bestuurders van organisaties. Niet voor niets hebben wij de laatste jaren veel bestuurders binnen en buiten Nederland geholpen hebben om er meer grip op te krijgen door hen te voorzien van werkende risico management modellen en praktisch implementeerbare oplossingen. Het doet ons dan ook goed dat dit bevestigd wordt door het Forrester onderzoek”.