FNV eist stevige maatregelen blootstelling werknemers aan kankerverwekkende stoffen

FNV eist dat het kabinet stevige maatregelen neemt om te voorkómen, dat werknemers in allerlei bedrijven in Nederland worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. De bond concludeert dat het bedrijfsleven het net zo slecht doet als Defensie. RIVM bracht vandaag een rapport uit waaruit blijkt, dat Defensie jarenlang wist van de blootstelling van zijn medewerkers aan het kankerverwekkende Chroom6.

Vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Bij ruim driekwart bedrijven vindt geen beoordeling van de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen plaats. Bedrijven weten niet eens wie van hun mensen werkt met deze stoffen. Daarnaast doen slecht opgeleide bedrijfsartsen niets aan preventie. Er zijn stevige maatregelen nodig om dit probleem nu aan te pakken, zoals Defensie nu belooft te gaan doen. Een slappe bewustwordingscampagne zoals die nu loopt, zet absoluut geen zoden aan de dijk.’

Veel bedrijven houden zich niet aan wet

De conclusie dat het bedrijfsleven het net zo slecht doet als Defensie, baseert de FNV op het rapport van Capgemini dat vorige week in de Tweede Kamer aan de orde kwam. Bij de meeste bedrijven ontbreekt de wettelijk verplichte inventarisatie van de risico’s, periodieke arbeidsgeneeskundige onderzoeken en individuele blootstellingsregisters.

Niet alleen FNV, maar ook de klankbordgroep –die RIVM adviseerde en het onderzoek bij Defensie heeft gevolgd- dringt aan op stevige maatregelen om werknemers te beschermen, laat zij vandaag in een brief aan staatssecretaris van Ark weten. De klankbordgroep, bestaand uit wetenschappers, advocaten en FNV, wil dat met kracht wordt ingezet op een brede proactieve benadering, gericht op maximale preventie van riskante blootstellingen op de werkplek. Bestaande blootstellingen moeten worden teruggedrongen. Ook registratie, monitoring en naleving moet veel beter, evenals arbeidsgezondheidskundige begeleiding. Daarbij zijn, naast het interne toezicht, onafhankelijk extern toezicht en handhaving van groot belang als extra prikkel voor het bedrijfsleven om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen gericht op bescherming van werknemers.

FNV wil dat werknemers in bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt, aan het einde van hun dienstverband een dossier van blootstellingsgegevens meekrijgen. Ook vindt de bond dat aan bedrijven moet worden verplicht gegevens over hoeveelheden kankerverwekkende stoffen aan te melden bij de Inspectie SZW. Door deze gegevens bij te houden in een database, kan er veel beter gehandhaafd worden en kunnen verdachte overtreders hard worden aangepakt.