FM Global’s Worldwide Earthquake Map: Europese landen, waaronder Nederland, lopen groter risico op aardbevingen

Volgens de meest recente Worldwide Earthquake Map van schadeverzekeraar FM Global lopen verschillende Europese landen nu een hoger risico op aardbevingen. Nederland is daar één van en in Europa worden ook Frankrijk, Italië en Zwitserland beschouwd als aardbevingsgebieden met een hoger risico en zullen zij meer grondbewegingen tegemoet kunnen  zien.

Andere gebieden met een hoger risico buiten Europa die naar verwachting een bovengemiddelde beweging van de grond zullen laten zien, zijn onder meer Israel, China, Nieuw-Zeeland, India en Mexico, evenals de Amerikaanse staten Californië, Idaho, Nevada, New Mexico en Utah.

Voorbeelden van gebieden met een bovengemiddelde beweging naar gebieden met een lager risico zijn in Europa  onder meer :Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije. Buiten Europa zijn dat met name VAE, Thailand, Maleisië, Singapore, Australië, de Amerikaanse staten Oregon en Washington, de regio  de regio New Madrid Seismic Zone en Ottawa-Montreal in Canada.

Regio’s zijn gegroepeerd in risicozones op basis van de herhalingstijden van schadelijke grondbewegingen om de 50 jaar, 100 jaar, 250 jaar, 500 jaar en meer dan 500 jaar. Terwijl het grootste deel van Europa in de zone van meer dan 500 jaar valt, vallen heel Italië, Griekenland, Turkije en een groot deel van Oost-Europa in de risicovollere categorieën. Sommige regionale gebieden in deze landen vallen in de categorie met het hoogste risico van schade door grondverplaatsing om de 50 jaar.

FM Global zei dat de Global Worldwide Earthquake Map “een essentieel hulpmiddel is om bedrijfsleiders te helpen de veerkracht van hun wereldwijde toeleveringsketens te verbeteren , een grotere prioriteit dan ooit. Met de kaart kunnen bedrijven het risico van aardbevingen voor hun eigen activiteiten en door de toeleveringsketen inschatten, om de blootstelling aan schades en mogelijke verstoringen in kaart te brengen en aan de hand hiervan hun wereldwijde activiteiten te plannen, lokaliseren, beoordelen en beheren.

“De meeste internationale bedrijven hebben locaties, leveranciers of klanten in aardbevingsgebieden, maar missen een volledig beeld van het risico”, aldus Brion Callori, senior vice-president en manager engineering en onderzoek bij FM Global. “Voor bedrijfsleiders is de seismologie van een aardbeving minder opvallend dan de materiële schade en bedrijfsstoringen die daaruit kunnen voortvloeien. De zakelijke veerkracht van onze klanten staat centraal in deze kaart. “

Het altijd aanwezige risico van aardbevingen, dat elk jaar gemiddeld bijna 40 miljard dollar aan directe economische schade veroorzaakt, is de reden waarom FM Global deWorldwide Earthquake Map uitbrengt.

 Bekijk nu de wereldwijde aardbevingskaart van FM op www.fmglobal.com/nathaz