FM Global Resilience Index: Zwitserse bedrijven het best weerbaar tegen risico’s en disruptie; Nederland op plek 11

 

De weerbaarheid van bedrijven regen risico’s en disruptie is het hoogst in Zwitserland, gevolgd door Luxemburg en Zweden, zo blijkt uit de 2018-editie van FM Global Resilience Index onder 130 landen en rechtsgebieden in de wereld. Opvallend is dat de eerste acht plekken worden ingenomen door Europese landen: Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken en Finland.  Pas op plek 9 komt het midden van de VS (region 3, Central) en de Top-10 wordt gecompleteerd door het westen van de VS (region 1, West). Nederland komt op de elfde plaats, maar daarmee blijft ons land Frankrijk (12), VS, region 2, East (15), en het Verenigd Koninkrijk (18) wel voor.

In FM Global’s onderzoek wordt de weerbaarheid van het bedrijven in landen vastgesteld op basis van een twaalftal zaken: politieke risico’s, de economische productie, de urbanisatiegraad, de infrastructuur, de mate van corruptie, de olieintensiteit, de blootstelling aan en bestrijding/ reducering van het risico van natuurrampen, het brand- en cyberrisico, de kracht van de supply chain en de kwaliteit van de lokale toeleveranciers.

Uit de inventarisatie komt verder naar voren dat de weerbaarheid van Europese landen ten aanzien van het cyberrisico in het algemeen is verslechterd, vooral door toedoen van de bekende WannaCry- en NonPetya-aanvallen. Zo kelderde Frankrijk op deze lijst maar liefst 33 plaatsen naar plek 103 (van de 130 landen), het Verenigd Koninkrijk van 84 naar 91 en Duitsland van 86 naar 80, terwijl ook Zwitserland hier allesbehalve goed scoort met een 79e plaats. Daar staat tegenover dat de cyberweerbaarheid van Taiwan sterk is verbeterd: van plek 107 naar de 50e plaats. De drie regio’s van de VS scoren overall goed (plek 9,10 en 15), maar op het gebied van politiële weerbaarheid daalde Amerika van de 31e naar de 46e plaats.

De lijst met landen die het slechtst scoren op de bovengenoemde twaalf punten wordt aangevoerd door Myanmar, gevolgd door Nigeria, Madagascar, Pakistan en Libanon. De Top-10 wordt aangevuld met Ethiopië, Tsjaad, Nepal, Venezuela en Haïti.