FM Global Resilience Index: Denemarken stoot Noorwegen van de eerste plaats

Na een jaar van verstoring van de toeleveringsketen, politieke spanningen en groeiende klimaatzorgen, is veerkracht een kostbaar goed geworden voor bedrijven wereldwijd, al zijn er onderling verschillen waarneembaar. Een van de landen waar het met de veerkracht goed is gesteld  is Denemarken, dat nu bovenaan de 130 landen tellende wereldlijst staat in de onlangs uitgebrachte 2021 FM Global Resilience Index ([www.fmglobal.com/resilienceindex]. Denemarken stijgt van de derde plaats in de index van vorig jaar naar de allereerste toppositie, waardoor Noorwegen, dat de afgelopen jaren de nummer 1-positie heeft ingenomen, naar de tweede plaats stoot.

Door de jaren heen waren de magere omvang, slankheid, snelheid en kortetermijnwinst vaak de belangrijkste zorgen van internationale bedrijven”, zegt Eric Jones, vice president, global manager, business risk consulting bij FM Global. “Maar de historische gebeurtenissen van 2020 hebben de wereld eraan herinnerd dat deze kwaliteiten ondergeschikt zijn aan het vermogen om weerstand te bieden aan, terug te keren naar of te opereren door middel van lockdowns, demonstraties en klimaatgerelateerde verstoringen. Veerkracht heeft altijd de totale waarde van een bedrijf beïnvloed, en de gebeurtenissen van het afgelopen jaar hebben deze noodzaak scherp verlicht

Boven, onder, stijgers en dalers

Denemarken staat bekend om zijn kwaliteit van leven, onderwijs, gezondheidszorg en inkomensgelijkheid. In de index van dit jaar profiteert het van hogere resilience-ranglijsten dan vorig jaar in de maatregelen voor economische productiviteit, brandveiligheidkwaliteit en de hoeveelheid beschikbare olie (wat duidt op een grotere kwetsbaarheid voor olieschokken). Luxemburg rondt de top drie van landen af ​​wat betreft algemene zakelijke veerkracht, met West-Europa op 9 van de top 10 plaatsen. Centraal VS.

Oekraïne is de grootste stijger van de index en stijgt van 84 naar 63 op basis van verbeterde veerkracht-ranglijsten op verschillende terreinen, waaronder productiviteit, de hoeveelheid beschikbare olie, blootstelling aan natuurrampen, het cyberrisico en beheersing van corruptie. De grootste daler is Oman, dat van 57 naar 69 zakt vanwege de sterke daling van de economische productiviteit en de beschikbare olie-hoeveelheid. De daling zou nog groter zijn geweest, ware het niet dat er een betere rangschikking in de blootstelling aan natuurrampen was geweest vanwege nieuwe, meer indringende gegevens die in de index met betrekking tot het aardbevingsrisico zijn opgenomen.

Het Verenigd Koninkrijk kwam opnieuw in de top 10 van de index (nu 10 in algehele veerkracht, gestegen van 13 in de index van 2020), voornamelijk gedreven door een afname van het politieke risico, gedeeltelijk als gevolg van de verkiezing van een meerderheidsregering en de voltooiing van Brexit. De Verenigde Staten regio 1 (het oosten en zuidoosten) daalde van 10 naar 17 in de index van dit jaar, als gevolg van twee veranderingen: een daling van de 9 plaatsen op de ranglijst van blootstelling aan natuurlijke gevaren in de regio als gevolg van de nieuwe gegevens over aardbevingsrisico’s; en een dalende politieke risicorangschikking voor het land als geheel (van 41 naar 50). De laatste verschuiving kan een weerspiegeling zijn van bitterheid en een verhoogd conflict over sociale rechtvaardigheidskwesties.

Iran betrad voor het eerst de onderste drie gelederen met een daling van 14 plaatsen in productiviteit en een daling van 7 plaatsen in politieke risicorang. Venezuela, de op een na laatste, en Haïti, de laatste, ronden de onderste drie landen af.China’s regio 1 (het Oosten) zakte negen plaatsen, van 68 naar 77, als gevolg van een daling van 19 plaatsen in de olie-intensiteit van het land en een daling van 6 plaatsen in de controle op corruptie. China’s regio 3 (Centraal en West) zakte zes plaatsen, van 65 naar 71, nog verergerd door een daling van 9 plaatsen in de ranglijst van blootstelling aan natuurlijke gevaren.

.

Klimaatrisico

FM Global constateert toenemende bezorgdheid bij internationale bedrijven over risico’s die verband houden met het veranderende klimaat. Bedrijven hebben over de hele wereld te maken gehad met ernstige overstromingen, droogtes, bosbranden, neerslag en stormen. Blootstelling aan natuurlijke gevaren is een van de klimaatgerelateerde veerkrachtmaatregelen in de index, en een frequente bijdrage aan die blootstelling is het overstromingsrisico – een van de meest tastbare bedreigingen van het veranderende klimaat. Een gerelateerde indexmaatstaf is de risicokwaliteit van natuurlijke gevaren, een weerspiegeling van hoe goed landen hun blootstelling aan natuurlijke gevaren verminderen. Een derde maatstaf met gevolgen voor klimaatrisico’s is de verstedelijkingsgraad. Hoe sneller de verstedelijking van een regio, hoe meer bedrijfseigendommen en waarde in gevaar komen tijdens een klimaatgerelateerde gebeurtenis. Ten slotte biedt de kwaliteit van de infrastructuur voor [transport en nutsvoorzieningen] belangrijke aanwijzingen over de mogelijke reactie van een land op extreme omstandigheden.

“Het klimaat is een van de vele zorgen die bedrijven ertoe aanzetten de index te raadplegen voor hun strategische besluitvorming”, aldus Jones. “Wat de bezorgdheid van een bedrijf ook is, waar ook ter wereld, veerkracht is direct gekoppeld aan de doelstellingen om inkomsten, marktaandeel, groeimogelijkheden en totale bedrijfswaarde te behouden. De index kan daarbij helpen.”FM Global constateert toenemende bezorgdheid bij internationale bedrijven over risico’s die verband houden met het veranderende klimaat. Bedrijven hebben overal ter wereld te maken gehad met ernstige overstromingen, droogtes, bosbranden, neerslag en stormen

FM Global’s 2021 Resilience Index: Top ten countries

  1. Denmark
  2. Norway
  3. Luxembourg
  4. Germany
  5. Switzerland
  6. Finland
  7. Sweden
  8. Austria
  9. Central US
  10. UK

FM Global’s 2021 Resilience Index: Bottom ten countries (by rank, descending)

  1. Nepal
  2. Nicaragua
  3. Mozambique
  4. Mali
  5. Lebanon
  6. Ethiopia
  7. Tsjaad
  8. Iran
  9. Venezuela
  10. Haiti

“.”