FM Global 2020: Europese landen bij acht van de tien meest veerkrachtige in de wereld en lopen voorop in het herstel van de huidige Covid-19-pandemie

Europese landen behoren tot de meest veerkrachtige in de wereld en lopen voorop in de aanpak van het herstel van de huidige Covid-19 pandemie, zo blijkt uit FM Global’s 2020 ranking Resilience Index onder 130 landen.  Volgens de verzekeraar is in een wereld die wordt getroffen door een pandemie veerkracht en weerbaarheid crucialer dan ooit. Uit het onderzoek blijkt dat de hoger genoteerde landen een sterkere financiële basis hebben voor een  robuuste terugkeer.

De lijst wordt voor het tweede opeenvolgende jaar aangevoerd door Noorwegen en nemen Europese landen acht van de Top-1- posities in. Zwitserland klimt één plaats op om tweede te worden op de ranglijst van 2020, met Denemarken op de derde plaats. Andere Europese landen in de top tien zijn Duitsland, Zweden, Finland, Luxemburg en Oostenrijk. Het midden en het Oosten van de VS nemen de negende en tiende plaats in.

De rangschikking meet de veerkracht van elk land op basis van drie belangrijke factoren: economie, risicokwaliteit en de toeleveringsketen (supply chain). Het omvat in totaal 12 factoren, waaronder het politiek risico, natuurrampen, cyberrisico, corporate governance en zichtbaarheid van de toeleveringsketen.

Bij herstel na een crisis als Covid-19, moet veerkracht een belangrijke overweging zijn voor mensen, landen en bedrijven”, aldus Adriano Lanzilotto, vice-president Operations en Client Service Manager  voor FM Global’s activiteiten in Londen. Hij zei dat de Resilience Index laat zien hoe de zakelijke omgeving van een land het herstel van Covid-19 het kan volhouden in een crisis en hoe snel bedrijven in die landen kunnen terugveren. “Dit inzicht kan van vitaal belang zijn voor het nemen van belangrijke beslissingen bij het opzetten of verplaatsen van faciliteiten, het uitbreiden van supply chains  en het benaderen van nieuwe markten”, aldus Lanzilotto.

FM Global zegt dat de pandemie andere bedrijfsrisico’s en meer traditionele bedreigingen niet zal uitsluiten. “Risico’s als brand, overstromingen en orkanen zullen de veerkracht blijven testen. Dit is het waard om te onthouden aan de vooravond van een Atlantisch orkaanseizoen dat naar verwachting boven de normale activiteiten zal plaatsvinden”, aldus de verzekeraar in het rapport. .

Haïti is dit jaar het minst veerkrachtige land, gevolgd door Venezuela, Ethiopië, Tsjaad en Libanon.Noord-Macedonië maakte de grootste verbetering in veerkracht en steeg 23 plaatsen naar 77 na de grootste daling in de enquête van 2019. Taiwan steeg 14 plaatsen naar de 29e plaats na verbetering van het verstedelijkingsgraad en de kwaliteit van de weerbaarheid ten opzichte aanpak van natuurrampen. De Dominicaanse Republiek was de grootste daling in de index, met 19 plaatsen naar de 90ste plaats op basis van de toename van het verstedelijkingsgraad en het cyberrisico.

De tien meest veerkrachtige landen van FM Global

  1. Noorwegen
  2. Zwitserland
  3. Denemarken
  4. Duitsland
  5. Zweden
  6. Finland
  7. Luxemburg
  8. Oostenrijk
  9. Centraal-VS.
  10. Het oosten van de VS

De tien minst veerkrachtige landen van FM Global

  1. Haiti
  2. Venezuela
  3. Ethiopië
  4. Tsjaad
  5. Libanon
  6. Iran
  7. Mozambique
  8. Mali
  9. Nepal
  10. Nicaragua