Ferma’s 2020 Risk Management Survey: De harde markt vormt grootste zorg voor Europese Risk & Insurancemanagers

Zelfs voordat Covid-19 zijn intrede deed en de zaken nog erger maakte voor risk- en insurancemanagers van bedrijven in Europa was de harde verzekeringsmarkt voor zakelijke verzekeringen al de grootste zorg van verzekeringsrisicomanagers in heel Europa, zo blijkt uit Ferma’s 2020 Risk Management Survey. De pandemie heeft op veel niveaus voor enorme opschudding gezorgd bij risico- en verzekeringsmanagers.

Het lijkt erop dat de Europese verzekeringsmarkt nog verder zal verstevigen, nadat de omstandigheden al hard waren geworden en de premies zijn gestegen. Dit ziet eruit als ‘het grote probleem’ waarmee veel Ferma-leden dit jaar en in 2021 worden geconfronteerd

Ferma’s Risk Management Survey 2020 polste 764 risicomanagers in heel Europa tussen januari en 13 maart, toen de verlengingen van het eerste kwartaal niet materieel werden beïnvloed door Covid-19. De volledige resultaten worden op 29 juni gepubliceerd, maar in een preview die aan Commercial Risk Europa werd verstrekt, zei Ferma dat de harde markt de grootste zorg was van de ondervraagde verzekeringsrisicomanagers. Zo’n 90% zei bezorgd te zijn over beperkingen en uitsluitingen van specifieke emerging risks en 88% was bezorgd over zwaardere omstandigheden in het algemeen, legt Ferma-voorzitter Dirk Wegener uit.

Bovendien merkten verzekeringsrisicomanagers op dat recente fusies en overnames tussen verzekeraars en makelaars de markt zouden kunnen concentreren en mogelijk de keuze zouden verminderen.  

Bron Commercial Risk Europe