FERMA: Rol van riskmanager neemt toe

De Covid-19 pandemie heeft de druk op bedrijven opgevoerd om veerkrachtig te zijn en te blijven. Ondertussen gelooft driekwart van de respondenten dat de rol van risicomanager zal toenemen door het evoluerende risicolandschap na Covid-19. Zo blijkt uit een onderzoek van Ferma en  McKinsey een enquête onder de leden over de pandemie,

Typhaine Beaupérin, CEO van Ferma: “Het is nog nooit zo belangrijk geweest voor organisaties om de veerkracht van het bedrijf op te bouwen en te versterken. Catastrofale gebeurtenissen zullen steeds vaker voorkomen, maar minder voorspelbaar zijn. De digitale en technologische revolutie, de klimaatverandering en de geopolitieke onzekerheid zullen allemaal een grote rol spelen. Het potentieel voor systeemrisico’s is gegroeid als gevolg van de toegenomen onderlinge verbondenheid van risico’s die de Covid-19 pandemie ons heeft laten zien”.

Uit de enquête van Ferma blijkt ook dat risicomanagers nauw betrokken zijn geweest bij, of leiding hebben gegeven aan, crisisbeheersings-, bedrijfscontinuïteits- en herstelplannen in verband met Covid-19.  Daarnaast heeft 40% van de ondervraagde risicomanagers leiding gegeven (17%) of nauw betrokken  geweest (23%) bij de inspanningen van hun organisatie om een strategie voor pandemisch crisisbeheer te ontwikkelen en uit te voeren. Ongeveer 33% heeft leiding gegeven of was nauw betrokken bij het opstellen of uitrollen van het herstelplan, en 30% bij de communicatie in verband met Covid-19.En volgens   Beaupérin blijkt uit de enquête dat risicomanagers tijdens de crisis ook contact hebben gehad met het topmanagement.

“Bedrijven kijken nu dus strategisch. In veel gevallen zullen ze niet terugkeren naar de gang van zaken van voor de pandemie. Ze zullen processen en kansen die ze in de afgelopen 18 maanden zijn begonnen – of versneld hebben doorgevoerd – integreren en ontwikkelen. We kijken naar het nieuwe normaal. Het analyseren van de daaruit voortvloeiende verschuivingen in het risico in de hele onderneming en het bijwerken van het risicoregister zijn essentieel.”

“Risico- en verzekeringsmanagers zijn op een zinvolle manier betrokken bij het proces van het opbouwen van veerkracht, maar er is ruimte voor hen om initiatieven te leiden en aan te sturen, bijvoorbeeld bij scenario’s en stresstests. We zien dit in belang toenemen met de evolutie van risicoprofielen als gevolg van bedrijfsveranderingen in reactie op de pandemie,” voegde Beaupérin toe. En veel risicomanagers zijn van mening dat hun sector over het algemeen goed heeft gepresteerd tijdens de pandemie en dus goed is voorbereid om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheid om de veerkracht van bedrijven te helpen vergroten.