FERMA President Jo Willaert: Riskmanagers ziet rol als co-piloot bij transformatie onderneming

 

De vraag naar duurzaamheid, een goede corporate behavior en snelle digitalisering zijn de voornaamste drivers die leiden tot verregaande veranderingen binnen ondernemingen en daarmee ook in de werkzaamheden van riskmanager. In zijn openingstoespraak van FERMA’s 2018 European Risk Management Seminar, dat deze week plaatsvindt in Antwerpen, zei president Jo Willaert dat in deze transformatie de riskmanager voor directies en topmanagement de rol vervullen van co-piloot.

Het jaarlijkse evenement wordt dit jaar bijgewoond door meer dan 200 riskprofessionals in 17 landen. Met het seminar beoogt de brancheorganisatie voor riskmanagers in deze tijd van digitale revolutie de rol van de riskmanager te versterken in het ondersteunen van organisaties bij het beheersen van cyberrisico’s en de toenemende druk op duurzaamheid.

Willaert: “In Europa zien we dat ondernemingen duurzaam moeten zijn, een begrip dat op verschillende manieren kan worden uitgelegd en verschillende betekenissen kan hebben en wordt vaak gelinkt aan klimaatverandering. Hiermee kan bedoeld worden dat hun toekomstbestendigheid bouwen op de effecten van klimaatveranderingen en daarnaast andere milieurisico’s beheersen. Door middel van innovatieve oplossingen kunnen de risico’s van klimaatveranderingen worden verminderd en daarmee ook de mogelijke nadelige gevolgen voor de samenleving.”

Maar duurzaamheid is niet alleen een ‘groen’ vraagstuk, vervolgt de FERMA-president. “Het kan ook van toepassing zijn op een ‘good corporate behaviour’ als geheel, omdat ondernemingen afhankelijk zijn van de acceptatie van hun activiteiten en de ontwikkeling daarvan. De samenleving legt in toenemende mate druk op organisaties om hun activiteiten, zowel op het gebied van werkgelegenheid, mensenrechten, diversiteit en het voorkomen van omkoperij en corruptie als van hun inspanningen en resultaten op milieugebied.”

Wanneer we het hebben over digitale transformatie, dan zien we volgens Jo Willaert een groeiend bewustzijn op de (meer)waarde van riskmanagement. “Meer dan een derde van de riskmanagers die hebben meegewerkt aan het ‘FERMA 2018 European Risk Manager Survey’ zijn nu al betrokken bij de transformatie binnen hun organisatie, waaronder het analyseren van risico’s verbonden aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën. De relaties tussen riskmanagement en IT, die twee jaar geleden nog onderontwikkeld was, heeft nu het eerste niveau bereikt”, aldus Willaert, die met betrekking tot cyberrisico’s opmerkte dat ‘we een weg beginnen te vinden om hiervan een beheersbaar risico te maken, “ja, het is een moeilijk en evoluerend risico, maar het is er wel één die we kunnen benaderen met goede riskmanagementmethodieken.”

Meer info over het seminar:  https://www.ferma.eu/ferma-seminar-2018.