FD: Kredietverzekeraars zetten zich schrap voor golf van faillissementen

Het aantal faillissementen zal de komende maanden sterk stijgen, verwachten kredietverzekeraars en andere financieel dienstverleners. De toestroom van nieuwe kredietaanvragen is in sommige sectoren zo hoog dat de financiering ervan begint te knellen. Alternatieve financiers zien zich door de samenstelling van hun klantenbestand blootgesteld aan grote risico’s, meldt het FD vandaag. “De ongekend grote staatssteunmaatregelen en aflossingspauzes van banken kunnen niet verhinderen dat er de komende maanden een golf van faillissementen over Nederland en de wereld heen rolt.”

Mondiaal zal het aantal faillissementen met 14% toenemen, is de voorzichtige schatting van Walter Toemen, directeur Risk bij kredietverzekeraar Euler Hermes. “Het meest zonnige scenario is een korte, heftige recessie. Dat is waar we op hopen. In het slechtste geval houdt de crisis aan tot 2021. Natuurlijk worden we nerveus van wat we zien in de markt.”

Vanwege de corona-uitbraak is het faillissementsrisico in bepaalde sectoren zo hard gestegen dat het de afgelopen twee weken zo goed als onmogelijk is geworden om je ertegen te verzekeren. Met name in de horeca, sierteelt, de evenementenbranche en de creatieve sector zullen veel bedrijven onvermijdelijk omvallen, zeggen kredietverzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Extreem lastig

Het is voor ondernemers extreem lastig geworden om nog aan liquiditeit te komen, vertelt Igor Meijs van Freelance Factoring, een bedrijf dat overbruggingsfinanciering regelt voor zzp’ers. “Verzekeraars zijn terughoudend met het dekken van nieuwe opdrachten, waardoor ik nog maar weinig voor deze categorie klanten kan betekenen.”

Het kabinet kondigde ruim een week geleden aan de loonkosten van door corona getroffen ondernemers grotendeels over te nemen, maar uitbetaling volgt naar verwachting pas in mei. In de tussentijd lopen veel andere kosten onverminderd door. Uitzicht op opheffing van de kabinetsmaatregelen tegen verspreiding van het virus, in theorie mogelijk vanaf 6 april, is er nog niet.

“We moeten realistisch zijn: na 6 april gaat het niet zomaar weer draaien. Bedrijven zijn voor onbepaalde tijd op coronavakantie”’, stelt Koen Smelter van Westland Adviesgroep, een bemiddelaar voor kredietverzekering. Ook de banken geven niet thuis. Zij worden overspoeld door aanvragen voor noodkrediet en missen de snelheid die ondernemers nu zo hard nodig hebben.

Bron FD