Fabrikant Nefit gaat onderzoek doen naar veiligheid cv-ketels

Cv-ketelfabrikant Nefit is ‘geschrokken’ van de berichtgeving van RTL Nieuws over gevaarlijke cv-ketels van het model TopLine. De fabrikant zegt een onafhankelijk onderzoek naar de feiten te laten uitvoeren. Het gaat om apparaten van het type Nefit Topline die tussen 2006 en 2009 zijn geproduceerdUit onderzoek van RTL Nieuws was gebleken dat de consument nooit volledig is geïnformeerd over het brandgevaar van TopLine cv-ketels die zijn gefabriceerd tussen 2006 en 2009. Ook zou Nefit aantoonbaar onjuiste antwoorden hebben gegeven op vragen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).Toezichthouder NVWA laat RTL Nieuws weten niet te zijn geïnformeerd over de inzakkende warmtewisselaars van het toestel, maar Nefit spreekt ‘met klem’ tegen dat het zaken zou verzwijgen.

 Gevaarlijk

Onderzoek in opdracht van RTL Nieuws heeft uitgewezen dat de veelgebruikte Nefit Topline-ketels gevaarlijker zijn dan tot nu toe bekend was. Twee onafhankelijke onderzoekers constateren een verhoogde kans op brand én koolmonoxidevergiftiging.Begin 2017 waarschuwde Nefit zelf voor brandgevaar van bepaalde typen binnen Topline die tussen 2006 en 2009 waren geproduceerd. De originele brander kon niet altijd goed worden afgesloten, waardoor er risico op brand ontstond. Het ging om enkele tienduizenden ketels, waarvan de brander kosteloos door Nefit zou worden vervangen.

Nieuw onderzoek

Na aanhoudende klachten over de Topline-ketels, gaf RTL Nieuws onderzoekers Peter Coppes en Piet Maas de opdracht meer onderzoek te doen. Beide heren zijn lid van het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) en betrokken bij het vaststellen van normen voor technische installaties in woningen.Coppes en Maas onderzochten meerdere typen ketels uit de Topline-serie. In totaal gaat het in Nederland om 128.000 ketels. Ze concluderen dat zelfs de door Nefit aangepaste ketels niet veilig zijn. Het gaat om brandgevaar en risico op koolmonixidevergiftiging. De ketels zouden vervangen moeten worden en in ieder geval vaker gecontroleerd moeten worden dan de een keer per twee jaar die Nefit adviseert.De onderzoekers halen bovendien hard uit naar Nefit. De producent heeft volgens de onderzoekers waakhond NVWA structureel verkeerd geïnformeerd over de gevaren en de problemen met de ketels. Daardoor is ten onrechte geen publiekswaarschuwing gedaan.

 Bron rtl nieuws

Foto Nefit