Explosieve toename van ongelukken met springkussens: 2.200 gewonden in jaar tijd

Nederlandse ziekenhuizen registreren de laatste jaren aanzienlijk meer ongevallen met luchtkussens. Steeds vaker melden zich ouders en kinderen met bijvoorbeeld botbreuken en hoofdwonden als gevolg van een val op of van een springkussen. Hulpverleners willen meer aandacht voor veiligheid.Gemiddeld ging het vorig jaar zes keer per dag mis. Dat blijkt uit cijfers die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd. Tien jaar geleden – in 2008 – belandden volgens berekeningen van VeiligheidNL 1400 mensen op de eerste hulp na een val van een luchtkussen. Vorig jaar waren dat er zo’n 2200.

VeiligheidNL spreekt van een significante stijging van het aantal ernstige letsels. Ook dit jaar gebeurden er al diverse ongevallen. Zo raakten in juli zes kinderen gewond toen een groot luchtkussen in Emmen omviel. De toename van ongevallen komt niet als verrassing voor EHBO-ers. Zij zien bij evenementen en activiteiten steeds meer en grotere springkussens verschijnen. Zo ziet eigenaar en hulpverlener Ronald van Litsenburg  van Event Medical Services dikwijls gevaarlijke situaties. “Het ziet er onschuldig uit, maar dat is het niet altijd. Ik denk dat het goed is dat iedereen de veiligheidseisen minimaal accepteert, maar ook soms zelf nadenkt en iets extra’s doet. Bijvoorbeeld wat extra matten er omheen. Of iets minder mensen erop.”

Ook Jeanette Heerschop, ruim 30 jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis op evenementen, onderschrijft dat. Ze ziet regelmatig dat er weinig toezicht is op de spelende kinderen. Ook merkt ze op dat kussens regelmatig op straat in plaats van op het gras worden neergezet, zonder deze goed vast te zetten. “Ik vergeet nooit dat voor mijn ogen een springkussen de lucht in ging. Het waaide weg met de kinderen er nog in. Die kwamen er wonderlijk genoeg redelijk van af.”Net als Van Litsenburg vindt ook Heerschop dat verhuurders en evenementorganisaties meer verantwoordelijkheden kunnen nemen om het stijgende aantal ongevallen terug te dringen.

Bron RTL Nieuws