Europa domineert FM Global’s Resilience Risk Index; Nederland op plek 15 


Europa domineert FM Global’s 2019 Resilience Index, de periodieke ranking van 130 landen naar de mate waarop bedrijven weerstand kunnen bieden aan de  risico’s waaraan ze staan blootgesteld. In de Top-10 staan negen Europese landen; de enige ‘buitenstaander’ is het mudden van de VS (plek 9). Nederland staat op plek 15.

De landen worden beoordeeld op een 12-tal factoren, waaronder economie, toeleveringsketen, cyber-, politieke en weergerelateerde risico’s, alsmede de controle over corruptie en – voor het eerst – het niveau van corporate governance. Noorwegen komt qua veerkracht en weerbaarheid het beste uit de bus en is van de vierde naar de eerste plaats gestegen. Op plek 2 volgt Denemarken, dat stijgt van de zevende naar de tweede plaats, en Zwitserland zakte van de eerste naar de derde plaats.

De Top-10 wordt gecompleteerd door achtereenvolgens Duitsland (was 5), Finland (8), Zweden (93), Luxemburg (2), Oostenrijk (6), US Central (9) en het Verenigd Koninkrijk (18). Frankrijk, Nederland en Ierland vallen net buiten de Top-10 en staan op resp plek 14,15 en 16. Rwanda is de grootste stijger: van de 107e naar de 72e plek. Noord-Macedonië daalde fors: van 78 naar 100. Haiti is de ‘rode lantaren’-drager en staat op plek 130. Daarboven staan  Venezuela, Ethiopië, Tsjaad, Mozambique, Kyrgizië, Libanon, Mali, Nepal en Honduras.

Op het gebied van Corporate Governance is Singapore het best resilient gevolgd door Nieuw-Zeeland en Canada, Singapore voert ook de lijst aan wat betreft het best bestand zijn tegen supply chain-risks