EU werkt aan richtlijnen voor cyberbeveiliging om riskmanagement te stimuleren

 Een spreker van European Union Agency for Cybersecurity  vertelde de deelnemers  op het Ferma Forum in Kopenhagen dat het cyberbeveiligingsrichtlijnen ontwikkelt die kunnen worden toegepast op kleine en middelgrote ondernemingen en zullen helpen het managen van cyberrisico’s in heel Europa en binnen toeleveringsketens te verbeteren.

Tijdens een sessie op de tweede dag van de bijeenkomst in Kopenhagen zei Philippe Cotelle, vicevoorzitter van Ferma, dat hij een “’reference-cyberstandaard wil zien voor kleine en middelgrote ondernemingen in de EU die moeite hebben met het opstellen van een eigen cyberbeveiligingsbeleid.

Hij zei dat er in Europa veel bezorgdheid heerst over het feit dat MKB-bedrijven  geen adequate cyberrisicomanagement  hebben of geen verzekering afsluiten om schades door cyberincidenten te dekken. “Ik denk dus dat we referentienormen moeten hebben die geschikt zijn voor het mkb, zodat ze weten wat ze moeten doen om cyberbeveiliging te implementeren. Als we dat doen, zullen verzekeraars hen ook graag verzekeren. Zo zouden we in heel Europa een betere cyberbescherming en een beter beheer van cyberrisico’s krijgen”, aldus Cotelle, tevens cyber insurance and head of insurance risk management  bij Airbus Defence & Space. Hij zei dat het veel beter zou zijn als de EU met eigen cyberbeveiligingsnormen zou komen in plaats van te wachten tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten hun eisenpakket opleggen aan Europese bedrijven die in het land actief zijn.