Entertainmentbranche kan zich weer verzekeren tegen toekomstige pandemie of epidemie

Kort na het uitbreken van de coronacrisis schrapten verzekeraars wereldwijd de pandemiedekking uit hun annuleringsverzekeringen voor evenementen en entertainmentlocaties. Daardoor konden exploitanten van onder meer stadions, attractieparken en bioscopen zich de afgelopen jaren niet langer verzekeren tegen de economische gevolgen van een eventuele nieuwe pandemie of epidemie. Verzekeringsmakelaar Klap No Risk biedt de pandemiedekking echter sinds kort weer opnieuw aan, waardoor de bedrijfscontinuïteit van evenementenorganisaties en entertainmentplekken weer kan worden beschermd.

De evenementen- en entertainmentbranche werd door de coronacrisis en de daaruit voortvloeiende overheidsmaatregelen en lockdowns bovengemiddeld zwaar getroffen. Hoewel steunpakketten van de overheid enige verlichting boden, werd duidelijk dat plekken waar veel mensen samenkomen bijzonder kwetsbaar zijn bij het uitbreken van eventuele pandemieën of epidemieën. En dat laatste is volgens tal van gezondheidsorganisaties en wetenschappers niet alleen een theoretische mogelijkheid: als gevolg van globalisering, bevolkingsgroei, klimaatverandering en intensieve veeteelt is de kans op een nieuwe pandemie in de nabije toekomst aanzienlijk.

Bijkomend probleem was dat als gevolg van de coronacrisis wereldwijd verzekeraars zich gedwongen zagen de pandemiedekking te schrappen uit hun annuleringsverzekeringen voor evenementen en entertainmentlocaties. Daardoor zijn op dit moment tal van exploitanten van bijvoorbeeld bioscopen, attractieparken en indoor speeltuinen niet langer verzekerd tegen gedwongen sluiting en wegvallende inkomsten.

Inmiddels een grote internationale verzekeraar weer een beperkte capaciteit aan (niet-corona gerelateerde) pandemiedekking beschikbaar gesteld. Dankzij goede contacten met deze partij is het verzekeringsmakelaar Klap No Risk gelukt een deel van die schaarse capaciteit te reserveren voor de Nederlandse evenementen- en entertainmentbranche. Daardoor kunnen klanten van dit gespecialiseerde kantoor zich net als voorheen verzekeren voor vaste lasten zoals personeelskosten en huur van de locatie. Dit zorgt ervoor dat exploitanten niet langer (of aanzienlijk minder) afhankelijk zijn van overheidssteun als in de nabije toekomst opnieuw een pandemie uitbreekt.