Enorme stijging aantal boetes voor rijden onder invloed: in 2022 zo’n 37,3% meer dan een jaar eerder

De politie heeft in 2022 veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed van alcohol of drugs. Het waren er ruim 43.000, 37,4% meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de politie maandag heeft gepubliceerd.Het aantal boetes voor rijden onder invloed en het weigeren van een ademanalyse, bloedproef of urineonderzoek nam het meest toe in Limburg, Gelderland en Zuid-Holland. De stijging was in die provincies ongeveer 46%.

De nieuwste politiecijfers maken geen onderscheid tussen verkeersdeelnemers die zijn betrapt op het gebruik van alcohol of het gebruik van drugs. De laatste categorie is vermoedelijk groter. In augustus 2022 bleek namelijk uit een kleine steekproef van SWOV dat aanzienlijk meer automobilisten worden aangehouden voor drugs- dan voor drankgebruik. Dat is in lijn met signalen van agenten uit de praktijk

De afgelopen tien jaar, dus ook voor de coronapandemie, was het aantal overtredingen veel kleiner dan in 2022. Een woordvoerder van de korpsleiding spreekt van een ‘zorgelijke’ ontwikkeling, maar kan die niet verklaren. Critici wijzen erop dat de politie sinds 2016 minder grootschalige alcoholcontroles uitvoert (oftewel: fuiken opzet) en vaker kiest voor kleinschalige, korter durende maatregelen, omdat door sociale media sneller bekend wordt waar agenten staan. “Het voordeel van die aanpak was dat er een preventieve werking van uitging”’, zegt Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. “Je hoort vaak dat mensen elkaar waarschuwen. Dat kan zo zijn, maar daarmee gaf de politie wel een signaal: wij houden u in de gaten. Daardoor denken automobilisten: de volgende keer neem ik een taxi, of rijd ik met iemand mee die niet drinkt.”

Hij wijst erop dat aantal autorijders dat tijdens weekendnachten wordt betrapt met te veel alcohol in het bloed de laatste jaren is gestegen, na een jarenlange daling. Het ging de goede kant op: van 4,1% in 2001 naar 1,4% in 2017. Dat was bemoedigend. Maar sindsdien is het percentage bijna verdubbeld, naar 2,6%. Omdat mensen de pakkans als lager ervaren. Ook als ze lachgas hebben gebruikt, wat steeds vaker gebeurt, denken ze: ik kom er wel mee weg. We snappen dat er tegenwoordig minder agenten beschikbaar zijn voor grote controles, maar misschien kunnen boa’s meer bevoegdheden krijgen.”

Zie hier het volledige artikel

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/enorme-stijging-aantal-boetes-voor-rijden-onder-invloed-in-2022-zo-n-37-3-procent-meer-dan-een-jaar-eerder~bbb657d8/?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20230117%7Cochtend&utm_content=Enorme%20stijging%20aantal%20boetes%20voor%20rijden%20onder%20invloed%20van%20alcohol%20en%20drugs&utm_term=248256&ctm_ctid=2c0b5eebe78b6ca4c0ae0b0b8d043d4b