Elke week vier branden door batterij of accu in afvalbak


Wekelijks ontstaan er gemiddeld vier branden doordat een apparaat met batterij of accu in een vuilnisbak, container of papierbak gegooid wordt en explodeert. Vaak zonder dat de bezitter het doorheeft, omdat het gaat om artikelen waarvan je niet verwacht dat er een ontbrandingsmechanisme in zit. Dat zegt voorzitter Steven van Eijck van Stichting Open tegen de Telegraaf,  die de verantwoordelijkheid draagt voor het recyclen van alle apparaten met een stekker, accu of batterij in ons land.

Van Eijck constateert dat mensen laconieker worden, waardoor materialen op een verkeerde plek terechtkomen. “Denk aan kleine elektrische apparaten of lege batterijen die in de kliko gaan. Dan raken ze per ongeluk beschadigd, gaan gloeien en vliegen in de fik.” Volgens Van Eijck is de ernst van de situatie niet echt bekend, omdat in ons land niet specifiek geregistreerd wordt als een brand ontstaat door kortsluiting van een accu of batterij. “Maar wij hebben alle branden van het afgelopen jaar eens onder het vergrootglas gelegd en kwamen tot de conclusie dat wekelijks gemiddeld vier branden daarmee te maken hebben. Gemeenten moeten scherp zijn op het goed scheiden van elektronisch afval en daarop ook handhaven.”

„Ik deel de zorgen van Open en verwacht ook dat het probleem verder groeit”, zegt Nils Rosmuller, lector energie- en transportveiligheid van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg. „Ik maak me vooral zorgen over de lichte accu’s in elektrische fietsen, smartphones, tablets en laptops, die zijn namelijk veelal li-ion oplaadbaar. Dergelijke kleine energieopslagen kunnen door bijvoorbeeld een klap beschadigd raken, waardoor kortsluiting kan ontstaan met kans op brand.”

Dat het gevaar op de loer ligt probeert Van Eijck te duiden door aantallen ongebruikte apparaten te benoemen. „Uit onderzoek blijkt dat er zo’n 8,8 miljoen elektrische attributen liggen te verstoffen in lades, op zolders en in schuren, waaronder 4,5 miljoen telefoons, 1 miljoen laptops en een half miljoen televisies. Dus werk aan de winkel.”


Bron Brandveilig en Telegraaf .