Eerste blik op orkanen 2024: TSR waarschuwt voor een ‘zeer actief’ seizoen

De Noord-Atlantische Oceaan kan in 2024 een “zeer actief” orkaanseizoen tegemoet zien, met een activiteit die zo’n 30% boven het 30-jarig gemiddelde ligt en ongeveer 50% boven de langetermijnnorm van 1950-202, aldus het door de Britse overheid gesteunde onderzoeksinstituut Tropical Storm Risk (TSR) in zijn eerste vooruitblik op het orkaanseizoen van 2024.

“We verwachten dat de huidige El Niño zijn piek in kracht heeft bereikt en zal afzwakken in de winter en lente van 2024, met naar verwachting bijna neutrale ENSO-omstandigheden in de zomer en herfst van 2024,” schreven de onderzoekers. Als de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) de juiste knoppen raakt, wat onmogelijk te voorspellen is op een afstand van vijf maanden, zou de impact op orkaanactiviteit “aanzienlijk” kunnen zijn. Zeetemperaturen op hun beurt zullen naar verwachting “warmer dan gemiddeld zijn, wat leidt tot een toename van de orkaanactiviteit in de Atlantische Oceaan”.

In een prognose waarvan TSR toegeeft dat deze onderhevig is aan “grote onzekerheid”, verwacht het Britse bureau dat 20 tropische stormen 160 aan geaccumuleerde stormenergie (ACE) zullen opleveren, wat volgens de meeste statistieken beter is dan het seizoen van 2023.

Het aantal van 20 genoemde stormen zal het record van 2023 evenaren, maar nog steeds 39% boven het 30-jarig gemiddelde liggen. Het aantal van 160 ACE is 10% hoger dan het voorgaande jaar en 31% hoger dan het 30-jarig gemiddelde. Van de 20 named storms zullen er 9 uitgroeien tot orkanen, waarvan er 4 de status van grote orkaan kunnen bereiken.

De risico’s zijn opwaarts gericht. TSR geeft een kans van 53% dat het seizoen 2024 een ACE-waarde zal hebben in het bovenste terciel van de 30-jarige geschiedenis, een kans van 39% op het middelste terciel en slechts 8% kans op een waarde in het onderste derde van de 30-jarige geschiedenis.  TSR voegt regionale voorspellingen en de kans op landfall in de VS toe vanaf de volgende voorspelling, die in april uitkomt