Eén op drie werknemers met financiële zorgen dreigt uit te vallen

Persoonlijke geldzorgen — bijvoorbeeld door de hoge energieprijzen en inflatie — kunnen ook op de werkvloer voor problemen zorgen. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie medewerkers met ernstige geldzorgen dreigt uit te vallen. Wat kun je daar als werkgever tegen doen?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde deze maand dat energie nu 173% duurder is dan een jaar geleden. De voedselprijzen stegen in diezelfde periode met 14%. Harde cijfers over de afgelopen maanden zijn er niet, maar onderzoek van Deloitte heeft eerder laten zien dat 8% (630.000) van de Nederlandse huishoudens problematische schulden heeft. Bijna 50% van de huishoudens is financieel kwetsbaar.

“Uiteraard zien werkgevers – groot en klein – ook dat medewerkers het financieel moeilijk hebben”, zegt woordvoerder Mieke Ripken van ondernemersorganisatie VNO-NCW erover tegen Intermediair. De schuldenproblematiek is volgens Ripken omvangrijk en speelt in alle sectoren.

Onderzoek- en adviesbureau Preventned heeft onderzocht wat dit betekent voor de productiviteit van medewerkers. “Een op de drie medewerkers met ernstige geldzorgen heeft een verhoogd risico om uit te vallen”, zegt Preventned-directeur Cas Knibbeler. Dit betekent volgens het onderzoeksbureau dat ‘de kans groot (90%) is dat deze persoon in de komende jaren niet meer in staat is zijn huidige werk uit te voeren.

Goedbedoelde ‘bemoeienis’

Ook het CBS heeft onderzoek gedaan naar verzuim op de werkvloer. Daaruit blijkt dat vorig jaar bijna 520.000 medewerkers werkdruk als belangrijkste reden gaven voor hun afwezigheid. Wie door te hoge werkdruk thuis kwam te zitten, was gemiddeld 38 werkdagen niet inzetbaar. Hoeveel mensen door financiële problemen uitvielen, onderzocht het statistiekbureau niet. Het is voor werkgevers niet makkelijk om met werknemers in gesprek te gaan over hun individuele geldzorgen, begrijpt ondernemersorganisatie VNO-NCW. “Niet iedereen zit op die ‘bemoeienis’, hoe goed bedoeld ook, te wachten”, zegt woordvoerder Ripken.

Bron Intermediair.nl