Een derde van de Nederlandse werknemers heeft geen financiële buffer en leeft van loonstrook naar loonstrook; Covid-19 zal dit probleem erger maken

 Een op de drie (34%) Nederlandse werknemers leeft van loonstrook naar loonstrook en een vergelijkbaar aantal (32%) heeft geen spaargeld om zes maanden aan vaste lasten te kunnen betalen. Dit blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson naar de financiële tevredenheid van werknemers in Nederland en de rest van de wereld. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd vóór het begin van de Covid-19-epidemie, toont aan dat veel Nederlandse werknemers al onder financiële druk stonden vóór de nationale lockdowns en de wereldwijde economische neergang.

Uit het onderzoek, met 1003 respondenten in Nederland, blijkt ook dat de druk waarmee mensen worden geconfronteerd niet alleen wordt veroorzaakt door een laag salaris. Bijna een vijfde (19%) van de werknemers die meer dan € 65.000 verdienen, leeft van loonstrook naar loonstrook. Bijna een vijfde van alle respondenten (19%) zegt dat financiële problemen een negatieve invloed hebben op hun leven, waarbij 64% verwacht dat ze er slechter voor staan in vergelijking met de generatie van hun ouders als ze met pensioen gaan.

Paul Kullen, consultant bij Willis Towers Watson Nederland:“Nederlandse werknemers stonden al onder druk, maar Covid-19 is een ongekende situatie die de zaken veel erger zal maken. Veel mensen, waaronder mensen met een relatief hoog salaris, gingen deze crisis in met een slechte financiële situatie. Nu zullen zij onder nog grotere druk komen te staan, met verdere negatieve gevolgen voor hun gezondheid, welzijn en werkprestaties.”