Een derde meer inbraken verwacht in carnavalssteden; Inbraakcijfers tijdens carnavalsvakantie laten stijgende lijn zien na dip tijdens pandemie

Aankomend carnavalsweekend neemt het aantal inbraken in de carnavalsgemeenten naar verwachting met een derde toe ten opzichte van de week voorafgaand aan carnaval. Daarmee laten de inbraakcijfers sinds de lockdown weer een stijgende lijn zien. Dit komt naar voren uit de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Het aantal verwachte inbraken in carnavalsgemeenten is met 28% fors hoger dan het aantal inbraken in gemeenten waar geen carnaval gevierd wordt.
Interpolis verwacht dat er in heel Nederland 11% meer inbraken en pogingen tot inbraak plaatsvinden, ten opzichte van de week voorafgaand aan carnaval. Ondanks dat het inbraakniveau de laatste jaren grillig geweest is – in verband met de coronamaatregelen – zien we nu dat tijdens vakantieperiodes het aantal inbraken weer toeneemt. Als we inzoomen op de verschillende regio’s dan valt goed te zien dat er verwacht wordt dat het hoge aantal inbraken voornamelijk plaats zal vinden in de gemeenten waar carnaval gevierd wordt, namelijk 28%.
Keiengat meest populair voor inbrekers
De gemeenten in Brabant waar je volgens de InbraakBarometer het meeste moet oppassen voor insluipers in een zwart-wit gestreept boevenpak zijn: Keiengat (Waalre)Keiebijtersstad (Helmond)Peeënrijk (Dongen)Turfstekerslaand (Kaatsheuvel, onder gemeente Loon op Zand)Ballefruttersgat (Goirle) De gemeenten in Limburg waar je volgens de InbraakBarometer het meeste moet oppassen voor insluipers in een zwart-wit gestreept boevenpak zijn: Heikneuterrijk (Mook en Middelaar)Remunj (Roermond)Rogstaekersstad (Weert)Zumpelveld (Simpelveld)Mestreech (Maastricht)
Boevenpak thuislaten
Met een paar eenvoudige maatregelen verklein je de kans op woninginbraak. Mireille van den Boom, verantwoordelijk voor de InbraakBarometer bij Interpolis, onderdeel van financieel dienstverlener Achmea, legt uit: ‘We zien dat veel mensen energie proberen te besparen vanwege de hoge energieprijzen en daarom bijvoorbeeld hun lampen uitdoen als ze het huis uit gaan. Om inbrekers buiten de deur te houden en niet onnodig veel energie te verbruiken kun je bewegingssensoren of timers op je lampen installeren. Timers zorgen ervoor dat je lampen aangaan wanneer het donker wordt. Zo laat je niet de hele dag de lampen branden. Doe ook niet alle gordijnen dicht en zet bijvoorbeeld wat glaasjes op tafel zodat je huis er bewoond uitziet. Daarnaast is het slim om je buren te waarschuwen om een oogje in het zeil te houden en doe altijd je ramen en deuren op slot. Op deze manier maak je het minder aantrekkelijk voor inbrekers om in te breken en zullen ze hopelijk hun boevenpak thuislaten’.