Dynamisch VNAB Visie event over cyber

Op dinsdagmiddag 22 mei vond het VNAB Visie event over cyberrisico’s plaats onder leiding van de inmiddels vertrouwde dagvoorzitter Tom van ’t Hek, die de zeer diverse sprekers enthousiast introduceerde en na afloop van hun presentatie kritische vragen stelde.

Sinds 2011 brengt de VNAB enkele keren per jaar het vakinhoudelijke magazine VNAB Visie uit. Iedere editie staat in het teken van een verzekeringstechnisch- of branche-overkoepelend thema en in het blad delen diverse partijen, gelieerd aan de zakelijke verzekeringsmarkt, hun expertise met de markt. De VNAB Visie komt tot stand met een per editie wisselende gastredactie. Ditmaal het thema cyberrisico’s. De gastredactie van de VNAB Visie Cyber bestond uit: Nynke Brouwer (Dirkzwager Advocaten & Notarissen), Carie van Tetterode (XL Catlin), Maarten van Wieren (Aon Risk Solutions).

In zijn openingswoord noemde Wim Span het VNAB cyberriskplatform, dat zich bezighoudt met samenwerking en kennisdeling. De antwoorden uit de zaal, die via de Kahoot! App op de smartphones van de aanwezigen gegeven werden, zullen worden gebruikt door het VNAB cyberriskplatform voor hun onderzoek naar de haalbaarheid van en de behoefte aan een modelpolis cyber. Opmerkelijk is vooral de mening van 67% van de aanwezigen in de zaal dat zij een cyberverzekering niet voor elke organisatie noodzakelijk vinden. Dit in tegenstelling tot de antwoorden op de vraag of een Nederlandse beurs cyberpolis nodig is. Dit vindt 68% nodig en 83% vindt cyberrisico’s een bedreiging voor de continuïteit van elke onderneming. Maar liefst 59% zegt wel eens geconfronteerd te zijn met een cyberincident. Verder vindt de meerderheid van de aanwezigen dat de in de markt aanwezige cyberverzekeringen onvoldoende aansluiten op de behoefte van de klant en dat de dekkingen die de cyberpolissen bieden niet duidelijk zijn.

Johan de Wit, solution manager enterprise security bij Siemens Building Technologies sprak over het verschil tussen Information Technology (IT) en Operational Technology (OT). Hij maakte het de aanwezigen duidelijk dat cyberrisico’s niet alleen een aandachtspunt zijn voor de IT-afdeling, maar – gezien het business risk – voor de gehele organisatie.

Na de tweede spreker, Derek Dijst, toezichthouder operational & IT risk bij De Nederlandsche Bank kon in de pauze de samenwerking en kennisdeling op cybergebied in praktijk gebracht worden.

Na de pauze gaf de dagvoorzitter het woord aan Abderrahman Kaouass, senior onderzoeker/adviseur bij COT instituut voor veiligheids- en crisismanagement. Bij een ramp, crisis of incident komt COT in beeld. Hij gaf tips om de impact van een incident of een crisis te beoordelen en daarnaar te handelen.

De internet Hippie, zoals hij zichzelf noemt, Roel van Rijsewijk, director bij Deloitte cyber risk advisory en schrijver van het boek ‘Cyberrisico als Kans’, dat aan alle aanwezigen werd uitgereikt, sloot het VNAB Visie event af met een spraakmakende presentatie. Tijdens de afsluitende borrel werd nog lang nagepraat over het ‘hacken’ van je pacemaker….