Directies en RvB’s zien toename strafrechterlijke vervolgingen voor slecht riskmanagement

Een overweldigende 96% van directies en Raden van Bestuur van 200 ondernemingen in het middenbedrijf ziet een toename in het aantal strafrechterlijke vervolgingen  van hun senior bestuurders  vanwege slecht risicomanagement, inclusief boetes voor het slecht beheer van risico’s en het niet voldoen aan de geldende wet- en regelgeving op het gebied van corporate governance , zo blijkt uit een onderzoek van RSM.

Een andere uitkomst is dat 21% van de respondenten van mening is dat corporate governance  van cruciaal belang is om succesvol te kunnen opereren. Daarnaast blijkt dat 28% van de bestuurders geen richtlijnen heeft op het gebied van corporate governance en dat slechts 36% een speciale corporate governance officer  heeft aangesteld.De gezondheid en veiligheid van  de medewerkers en de datasecurity vormen volgens 45% van de respondenten de voornaamste uitdagingen.  Dat neemt niet weg dat 21% van de bedrijven slechts informele (niet wettelijke of vastgestelde) compliance-richtlijnen heeft, danwel geen enkel beleid  of niet weet wat hun positie is ten aanzien van gezondheid, veiligheid en datasecurity  .

Volgens het RMS-rapport  zijn bij bedrijven mensenhandel en slavernij minder onderwerpen van zorg. Terwijl 44% van de respondenten verwacht dat wet-en regelgeving en richtlijnen op dit gebied de komende twee tot vijf jaar zal toenemen, ziet slechts 20% dit als het meest uitdagende  onderwerp. Als gevolg hiervan heeft 40% op deze terreinen geen of beperkte richtlijnen of beleid.