Deurwaarders krijgen steeds vaker te maken met agressie

Gerechtsdeurwaarders maken steeds meer melding van agressie en geweld tijdens het werk. Branchevereniging KBvG spreekt op basis van de halfjaarcijfers van een opvallende en zorgwekkende toename.Gerechtsdeurwaarders werken in opdracht van schuldeisers. Ze mogen na een bevel van een rechter bij mensen thuis spullen van waarde in beslag nemen.

In heel 2021 kwamen er 445 meldingen binnen van geweld tegen hen; in het eerste halfjaar van dit jaar gaat het al om 615 meldingen. De stijging heeft volgens KBvG-voorzitter Chris Bakhuis vermoedelijk te maken met financiële problemen bij huishoudens, als gevolg van de energiecrisis. “Het geweld tegen deurwaarders laat zien dat het water mensen aan de lippen staat”, zegt hij tegen het ANP.

Mensen met goed salaris

De KBvG heeft een brandbrief gestuurd naar minister Weerwind voor Rechtsbescherming. Volgens Bakhuis zijn de hoge inflatie en de gestegen energiekosten voor steeds meer Nederlanders een probleem. “Het zijn echt niet alleen minima waar we aan de deur komen, maar steeds vaker ook mensen met een goed salaris.”

Geweld tegen gerechtsdeurwaarders is volgens de branchevereniging vaak lastig te bewijzen. “Het is het woord van de deurwaarder tegen dat van de andere persoon. Ik ken veel collega’s die daarom niet eens meer aangifte doen”, zegt voorzitter Bakhuis.