De aanleg van zonnedaken stokt door stijgende verzekeringspremies

Het verzekeren van zonnepanelen wordt zo duur, dat bedrijven ze niet meer op hun daken leggen. Vanwege een toenemend aantal branden schroeven verzekeraars hun premies omhoog of verzekeren ze deze helemaal niet meer. Dat blijkt uit een inventarisatie door het FD.

Op Nederlandse daken zijn in de afgelopen jaren miljoenen zonnepanelen gelegd als onderdeel van de gewenste overgang naar groene energie.Bij een groot pand met een hectare dakoppervlakte, kosten zonnepanelen rond een half miljoen euro. De premie bedroeg tot vorig jaar zo’n €1.250. Dat is bij sommige verzekeraars inmiddels verdubbeld naar €2.500. Ook krijgen bedrijven soms te horen dat ze geen opstalverzekering kunnen afsluiten, wanneer ze panelen op het dak willen leggen.

Wijnand van Hooff, algemeen directeur van branchevereniging Holland Solar, krijgt sinds de zomer mails van bedrijven die zonnepanelen willen leggen op daken van woningen, kantoren of distributiecentra. Maar als premies zijn verdubbeld, is installatie vaak niet meer rendabel. “Als dit zo door gaat, wordt de sector de nek omgedraaid.”

Meer brand

Verzekeraars zien steeds meer brandschade in de boeken, zegt het Verbond van Verzekeraars. “Wat ik hoor van de leden is dat dit komt door zonnepanelen die verkeerd zijn aangelegd, zegt een woordvoerder.”In 2018 zijn er 23 branden geweest gerelateerd aan zonnepanelen, weet Van Hooff. In Nederland zijn tussen de 800.000 en een miljoen zonnesystemen: een systeem bestaat uit meerdere panelen.”’Ik wil de branden absoluut niet bagatelliseren, maar de reactie om alle zonnesystemen dan maar uit de verzekering te gooien of de premies te verdubbelen, is niet proportioneel. En ook niet effectief”..

Om de risico’s te verkleinen pleiten verzekeraars voor betere voorlichting en regelgeving voor het plaatsen van panelen. In Nederland mag iedereen zonnepanelen installeren, stelt het Verbond van Verzekeraars. ‘Er is nog veel onkunde in de markt’, zegt de woordvoerder. ‘Wat ons betreft is er onvoldoende regelgeving op dit moment. Als panelen op een verkeerde manier gemonteerd worden, is het brandrisico groot.” Ook Holland Solar wil dat alle zonnestroominstallateurs in Nederland een opleiding volgen, dat installatiebedrijven worden gecertificeerd en er ‘doeltreffende inspecties’ komen.

Bron FD