Cybercrime net zo veel impact op slachtoffers als traditionele misdrijven

Waar we voorheen alleen in de fysieke wereld slachtoffer konden worden van een misdrijf, kennen alle misdrijven tegenwoordig ook een digitale variant. De meeste mensen denken dat de impact van een online misdrijf kleiner is, maar uit recent onderzoek blijkt dit niet zo te zijn. Digitale misdrijven, zoals hacken, cyber stalken en online fraude, blijken een vergelijkbare impact te hebben op slachtoffers als traditionele vormen van criminaliteit. De negatieve gevolgen zijn soms zelfs groter, meldt Fonds Slachtofferhulp.

De wereld verandert in hoog tempo en de grenzen tussen de digitale en normale wereld lijken steeds meer te vervagen. “ Cybercriminelen kunnen slachtoffers het gevoel geven alles van ze te weten, waardoor een slachtoffer ernstig in zijn of haar gevoel van veiligheid en privacy wordt aangetast. Iemand die online wordt gestalkt kan het gevoel hebben niet meer veilig te zijn in zijn of haar eigen huis.Ook speelt de duur van het misdrijf een rol. Zo kan een online misdrijf, zoals shame sexting of sextortion, een slachtoffer lange tijd blijven achtervolgen. Een slachtoffer weet nooit wanneer zijn of haar beeldmateriaal online opduikt en welke gevolgen dit zal hebben.”

 
Doorgaans vinden mensen het moeilijk te begrijpen dat iemand slachtoffer kan worden van cybercrime. Dit terwijl online misdrijven op grote schaal plaatsvinden en iedereen hier slachtoffer van zou kunnen worden. Gebleken is, dat er tegenwoordig meer mensen slachtoffer worden van een hacker dan van fietsendiefstal.Door het gebrek aan begrip blijken slachtoffers van online misdrijven vaker te maken te krijgen met victim blaming. Slachtoffers kunnen verwijtende opmerkingen krijgen, zoals: ‘Hoe kun je hier nou intrappen?’, ‘Je ziet toch direct dat die mail nep is?’ of ‘Hoe kun je nou zulke intieme beelden naar je ex-vriend sturen?’.

Het kennisniveau rondom de gevolgen van cybercrime moet omhoog

 
Beschuldigende opmerkingen kunnen slachtoffers niet alleen van hun omgeving krijgen, maar ook van de politie (Bron: Trouw). Het is belangrijk dat het kennisniveau rondom online misdrijven omhoog wordt gebracht. Zodat slachtoffers kunnen rekenen op steun en erkenning en de impact van een online misdrijf geminimaliseerd kan worden.

Ook Fonds Slachtofferhulp is actief bezig met het minimaliseren van de gevolgen van online misdrijven. Dit doen wij met behulp van ons project ‘Interventie herstellen na online seksueel geweld’. Jongeren die te maken krijgen met online vormen van seksueel geweld, zoals shame sexting of sextortion, blijken steeds vaker te kampen met ernstige psychische klachten zoals PTSS. Dit terwijl slachtoffers nog niet kunnen rekenen op de steun en erkenning die zij nodig hebben. Hier wil het Fonds iets aan doen! Lees hier meer over ons project ‘Herstellen na online seksueel geweld’.