Cyberbedreigingen nemen toe: dagelijks 411.000 schadelijke bestanden verspreid in 2023

Uitnodiging VNAB Nieuwjaarsreceptie         VNAB Nieuwjaarsbijeenkomst op 10 januari in De  Kuip   Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat wil de VNAB  traditiegetrouw inluiden met de Nieuwjaarsreceptie. Het grootschalige branche-evenement vindt dit keer plaats op woensdag 10 januari a.s. van 16.00 tot 19.00  uur  in het Maasgebouw in de Rotterdamse voetbaltempel De Kuip In verband met een verrassende openingsact wordt eenieder geadviseerd uiterlijk om 17:15 uur aanwezig te zijn in verband met het programma.           Cyberbedreigingen nemen toe: dagelijks 411.000 schadelijke bestanden verspreid in 2023
In 2023 ontdekten de detectiesystemen van Kaspersky gemiddeld 411.000 schadelijke bestanden per dag. Dit is een stijging van bijna 3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Bepaalde soorten bedreigingen zijn ook geëscaleerd: experts zagen een duidelijke stijging van 53 procent in aanvallen met kwaadaardige documenten, waaronder Microsoft Office documenten. Aanvallers neigden naar gevaarlijkere tactieken, zoals het gebruik van backdoors om systemen ongemerkt te infiltreren. Deze inzichten, gedetailleerd beschreven in het Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report, onderstrepen het veranderende landschap van cyberbedreigingen.  

In 2023 detecteerden de systemen van Kaspersky in totaal bijna 125 miljoen schadelijke bestanden. Het primaire doelwit voor cyberaanvallen bleef Windows met 88 procent van alle dagelijks gedetecteerde gegevens vol malware. Kwaadaardige families die verspreid worden via verschillende scripts en verschillende document formats stonden in de top drie van bedreigingen, goed voor 10 procent van alle dagelijks gedetecteerde kwaadaardige bestanden.
Gemiddeld dagelijks aantal schadelijke bestanden gedetecteerd door Kaspersky-beveiligingsoplossingen van 2019 tot 2023 (1 januari – 31 oktober)  

De detectiesystemen van Kaspersky ontdekten een significante dagelijkse toename van schadelijke bestanden in verschillende document formats zoals Microsoft Office, PDF, etc. met 53 procent tot ongeveer 24.000 bestanden. De groei kan verband houden met een toename van aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van phishing PDF-bestanden, ontworpen om gegevens van potentiële slachtoffers te stelen.  

Het meest wijdverspreide type malware blijft trojans. Dit jaar is er een opvallende toename in het gebruik van backdoors, met een groei van 15.000 gedetecteerde bestanden per dag in 2022 naar 40.000 in 2023. Backdoors zijn een van de gevaarlijkste soorten trojans, omdat ze aanvallers op afstand controle geven over het systeem van een slachtoffer. Ze voeren taken uit zoals het verzenden, ontvangen, uitvoeren en verwijderen van bestanden, maar ook het verzamelen van vertrouwelijke gegevens en het loggen van computeractiviteiten.

  “Het landschap van cyberbedreigingen blijft zich ontwikkelen en wordt jaar na jaar gevaarlijker. Bedreigers blijven nieuwe malware, technieken en methoden ontwikkelen om organisaties en individuen aan te vallen. Het aantal gerapporteerde kwetsbaarheden neemt ook jaarlijks toe en bedreigers, waaronder ransomwarebendes, maken hier zonder aarzelen gebruik van. Bovendien wordt de toegangsdrempel tot cybercriminaliteit steeds lager door de verspreiding van AI, die aanvallers bijvoorbeeld gebruiken om phishingberichten met overtuigendere teksten op te stellen. In deze tijden is het zowel voor grote organisaties als voor iedere gewone gebruiker essentieel om betrouwbare beveiligingsoplossingen te omarmen”, zegt Vladimir Kuskov, Hoofd Anti-Malware Research bij Kaspersky.  

De ontdekkingen zijn gebaseerd op Kaspersky-detecties van schadelijke bestanden van januari tot oktober en maken deel uit van Kaspersky Security Bulletin (KSB) – een jaarlijkse serie voorspellingen en analytische rapporten over belangrijke verschuivingen binnen de cybersecuritywereld. Meer informatie over andere KSB-stukken vind je hier.