Code oranje voor groot deel van Nederland

Grote delen van Nederland hadden gistermiddag 29 mei last van stortbuien en onweer met windstoten. De buien trokken halverwege de middag vanuit het zuidoosten door het land. Voor de provincies Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland Noord-Brabant en Limburg gold een code oranje waarschuwing. Plaatselijk viel tussen de 80 en 100 millimeter regen. Dat is anderhalf keer zoveel als wat er normaal in een hele maand valt. De buien verplaatsten zich nauwelijks, waardoor op bepaalde plaatsen veel wateroverlast is ontstaan.

Een groot contrast gisteren: de eerste tropische én de warmste 29e mei van 2018 sinds 1901 met enorme stortbuien in de middag.

In het zuiden van Nederland leidde het noodweer van de afgelopen dagen ook al tot overlast. In Limburg waren er veel overstromingen en ondergelopen kelders. Door het veranderende klimaat is de regenval heviger dan vroeger. Doordat buien blijven hangen, kan plaatselijk veel meer neerslag vallen.

Gistermiddag ontstonder door de hevige regenval lange files. Grote plassen op de rijkswegen waardoor rijbanen afgesloten moesten worden. Daar de bestuurders hun rijstijl aanpasten ontstonden er in verhouding minder ongelukken. De files rondom Rotterdam en Amsterdam hielden het langste aan.

Schade

“Een betrouwbare schatting van de schade-omvang is nog niet te geven”, aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. De buien waren zeer lokaal. “Bewoners van de ene kant van een dorp ondervonden waterschade en aan de andere kant van het dorp was er niets aan de hand”. Het Verbond van Verzekeraars kan op basis van de regen- en stormmodellen lastig de omvang van de schade in beeld brengen, doordat de buien zeer lokaal vielen. Het Verbond heeft hier meer tijd voor nodig en verwacht eind deze week een betrouwbare schatting te kunnen geven.