CNV-onderzoek : thuiswerker vaker last van fysieke klachten

41% van de thuiswerkers heeft vaker last van fysieke klachten (last van schouders, nek, rug, arm) sinds zij thuiswerken door de coronacrisis. 44% beschikt niet over een Arbo-verantwoorde werkplek. 35% weet niet of ze een goede houding aannemen tijdens het werk. Bijna 1 op de 10 gaat vaker naar de fysiotherapeut sinds ze thuiswerken. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder ruim 2600 thuiswerkende leden.  

“We schrikken van de uitkomsten van dit onderzoek. Het betekent dat honderdduizenden thuiswerkers last hebben van fysieke klachten. Onacceptabel”, aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Een kwart van de thuiswerkers wil graag meer ondersteuning en tips om gezond te blijven. 

Fitpakket voor thuiswerkers
Het CNV pleit ervoor dat werkgevers hun thuiswerkers een fitpakket aanbieden. Met daarbij een online coach die hen fysiek en mentaal door de thuiswerkperiode heen loodst. Plus een aantal vouchers voor een bezoek aan de fysiotherapeut of sessies met een personal sportcoach. Fortuin: “Investeringen die zichzelf makkelijk terugverdienen: werknemers blijven immers gezonder door deze ondersteuning. Doen we niets, dan dreigt langdurige uitval.”

 
Werkgevers zouden de extra investeringen met gemak moeten kunnen opbrengen. De helft van de thuiswerkers zegt productiever te zijn en werkt efficiënter. 1 op de 3 werkt meer uren dan voor de coronacrisis. Een kwart is creatiever. 51% is minder tijd kwijt aan nutteloze overleggen. Ook de vrijgekomen reistijd wordt voor een groot deel aan werk besteed. “De extra productiviteit, en daarmee de extra winst voor bedrijven, kan dus prima worden geïnvesteerd in de werknemer die bijdraagt aan deze winst”, stelt Fortuin.   

Mentale belasting
Tegenover de toegenomen productiviteit staat een hogere mentale belasting: 36% voelt zich geïsoleerd, bijna een kwart voelt zich overbelast. 1 op de 3 ervaart meer concentratieproblemen. 28% is vaker uitgeput. 8% zit tegen een burn-out aan en eenzelfde percentage ervaart meer relatieproblemen met de partner.  

 
Fortuin: “We draaien meer uren maar betalen daar mentaal en fysiek een hoge prijs voor. Veel werkenden verkeren op het randje van uitval. Er ligt ook een eigen verantwoordelijkheid van werknemers om gezond te blijven. Zeker nu de donkere dagen eraan komen. 54% haalde in het voorjaar vaker een frisse neus dan nu. 46% zegt te weinig te sporten om fit te blijven. Dit moet echt anders. We roepen alle thuiswerkers op om een uurtje naar buiten te gaan overdag. Te sporten en te ontspannen. Simpel maar effectief.’” 

 Thuiswerkvergoeding

60% maakt door het thuiswerken kosten die ze niet door de werkgever vergoed krijgen. 29% stelt dat de werkgever de reiskostenvergoeding stop heeft gezet tijdens de crisis. 25% krijgt wel een thuiswerkvergoeding. “We zetten in op een kostendekkende vergoeding. Dit moeten we uiteraard afstrepen tegen de reiskostenvergoeding. Werknemers moeten hoe dan ook gecompenseerd worden voor de kosten die ze maken. Zeker gezien het feit dat ze productiever geworden zijn”, aldus Fortuin.