CCV: Cybercriminelen gebruiken jongeren als geldezels

Volgens het Openbaar Ministerie steeg het aantal meldingen van cybercrime in 2020 met 127%. Vaak maken cybercriminelen gebruik van geldezels: mensen die hun rekening laten gebruiken voor criminele transacties. Door de geldtransacties via derden te laten lopen, blijven de echte fraudeurs buiten schot.



Vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar worden ingezet als geldezel. Via social media krijgen ze de vraag of ze snel geld willen verdienen en voor ze het weten zitten ze vast in een crimineel web. “Jongeren doorzien de mogelijke gevolgen niet”, zegt Caroline Sander, teamleider Electronic Crimes Task Force, in de Volkskrant. “Digitale criminaliteit lijkt onschuldig.” Toch is de pakkans groot en de gevolgen zijn niet mis. Geldezels kunnen een strafblad krijgen en komen vaak op een fraudelijst te staan bij de bank. “Een hypotheek aanvragen wordt dan lastig.” In ernstige gevallen kan ook een celstraf worden opgelegd van maximaal 4 jaar.’

Het CCV heeft in samenwerking met Halt een nieuw lespakket voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en hun ouders ontwikkeld, voor de preventie van slachtofferschap en daderschap. Aan bod komen onder andere phishing, hacken, geldezels en identiteitsfraude. Bekijk meer informatie over de online les ‘Online fraude en cybercriminaliteit’. Gemeenten en scholen kunnen de les aanvragen bij HALT.

Bron CCV