CAS vernieuwt Klimaatatlas

De door Climate Adaptation Services (CAS) ontwikkelde Klimaatatlas is vernieuwd.. Dankzij een flinke update is de atlas nu nog handiger in gebruik en is er meer informatie in te vinden, meldt het Verbond op de website.

De Klimaateffectatlas  bestaat uit meer dan honderd kaarten. Volgens CAS maken steeds meer partijen gebruik van deze atlas, die kort samengevat bestaat uit een website waarmee de gebruiker meer inzicht kan krijgen in de effecten van klimaatverandering. Op de website wordt de wetenschappelijke kennis praktisch toepasbaar, toegankelijk en begrijpelijk gemaakt voor een breed publiek.

Klimaatscenario’s

CAS benadrukt dat het nieuwe uiterlijk als eerste opvalt, maar dat de update veel meer is dan alleen een metamorfose. “Natuurlijk hebben we goed gekeken naar de woordkeuze, inrichting en vormgeving, maar daarnaast zijn ook de verschillende klimaatscenario’s beter te vinden. Je kunt nu bijvoorbeeld heel eenvoudig het huidige klimaat vergelijken met een beperkt veranderend klimaat in 2050 of juist een sterk veranderend klimaat in 2050”, vertelt Arjen Koekoek van CAS.

Nieuwe kaart over bodemdaling

Volgens Koekoek kunnen gebruikers ook kaartlagen combineren met een basiskaart. “Zo kun je bijvoorbeeld de waterdiepte bij een extreme bui combineren met de verharding per buurt.” Ook is er meer aandacht voor het gebruik, dus hoe je de kaarten gebruikt. Koekoek: “Die informatie staat in de kaartverhalen, die we flink hebben uitgebreid. We hopen daarmee de gebruikers goed op weg te helpen.”

Ten slotte zijn er veel nieuwe kaarten toegevoegd aan de atlas, onder meer over bodemdaling, funderingsrisico, natuurbrandgevoeligheid en de gevoelstemperatuur van hitte in 2050.