Campagne in België ter promotie gebruik rookmelders

In België wordt van 8 tot 23 september 2018 de ‘14-daagse van de Veiligheid’ gehouden. Dit is een campagne van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en hulpverleningsorganisaties rondom brandveiligheid in de woning. De slogan is ‘Elke rookmelder telt’.

Uit onderzoek blijkt dat drie op de tien Belgen geen enkele rookmelder hebben en dat een op de vijf daarvan er zelfs ministens één in de kast heeft liggen, maar ze dus nog niet aan het plafond heeft bevestigd. Vier op de tien Belgen die wel rookmelders hebben, onderhouden deze niet. Uit het onderzoek blijkt ook dat een op de twintig Belgen rookmelders heeft die ouder zijn dan tien jaar en dus niet meer of minder goed functioneren.

Mensen in België krijgen het advies om te investeren in rookmelders om hen tijdig te alarmeren in geval van brand. Dit moet ervoor zorgen dat slachtoffers van woningbrand worden voorkomen. In 2017 vielen in België minstens 53 dodelijke slachtoffers tijdens of als gevolg van branden in woningen. Dat zijn meer dan vier doden per miljoen inwoners.

Bron: Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, Brandveilig.com