Britse scholen aangedrongen voorzorgsmaatregelen te nemen uit vrees voor stijging criminaliteit tijdens zomervakantie

Nu veel scholen in het hele land zich voorbereiden op het sluiten van hun deuren voor de zomervakantie, zegt nicheverzekeraar Ecclesiastical dat scholen de komende maanden een aantrekkelijk doelwit zullen zijn voor criminelen. 

Ecclesiastical meldt dat scholen tijdens de zomermaanden doelwit zijn geweest van vandalisme, brandstichting, inbraak, ingegooide ramen, diefstal van lood van daken en gestolen laptops. Scholen worden aangespoord om actie te ondernemen in de aanloop naar zomercriminaliteit 2023. Te midden van hoge inflatie, stijgende prijzen en meer mensen die te maken hebben met economische problemen, is er bezorgdheid over een grote piek in criminele activiteiten.

Faith Kitchen, directeur klantsegment bij Ecclesiastical Insurance, zegt: “Scholen zijn veel kwetsbaarder tijdens de zomervakantie wanneer schoolgebouwen gesloten en grotendeels leeg zijn, wat opportunisten in de verleiding brengt. Met de hoge inflatie en de crisis in de kosten van levensonderhoud is het belangrijker dan ooit dat scholen stappen ondernemen om hun gebouwen te beschermen tegen daders. Er zijn een aantal maatregelen die scholen kunnen nemen om hun eigendommen en bezittingen beter te beveiligen. Een omheining van het terrein kan vaak een goede eerste verdedigingslinie vormen tegen ongewenste bezoekers, terwijl camerabeelden een visuele afschrikking kunnen vormen voor degenen die niet op de gevoelige plaat vastgelegd willen worden. We dringen er bij scholen in het hele land op aan om stappen te ondernemen om zichzelf te beschermen tegen criminelen en onze richtlijnen te volgen.”

Hoe scholen deze zomer te beschermen

– Zorg ervoor dat CCTV-systemen 24/7 op afstand worden bewaakt. Monitoren en de politie waarschuwen is veel effectiever dan criminelen opsporen nadat een misdrijf heeft plaatsgevonden.

– Inbraakalarmen met afstandsbediening installeren en de beveiligingscodes en wachtwoorden van het alarm regelmatig wijzigen.

– Installeer beveiligingsverlichtingssystemen met bewegingssensoren om lichaamsbewegingen te detecteren.

– Beperk de toegang tot het schoolterrein. Goed ontworpen omtrekbeveiliging zoals muren, hekken en elektrische beveiligingspoorten, en anti-klimverf helpen voorkomen dat mensen op schoolterreinen komen.

– Beperk de toegang van voertuigen tot het schoolterrein. Parkeer de auto’s zo ver mogelijk van het schoolgebouw. Hoe verder dieven te voet moeten, hoe groter het risico dat ze ontdekt worden.

– Gebruik beveiligingsmarkeringssystemen zoals SmartWater, die kunnen helpen bij het succesvol vervolgen van dieven.

– Vraag de buurtbewoners om waakzaam te zijn en melding te maken van ongewone of verdachte activiteiten op het schoolterrein.

– Breng buurtwachten/politieagenten op de hoogte van geplande werkzaamheden tijdens de vakantie, omdat dieven zich kunnen voordoen als aannemers.

– Vraag advies. Gespecialiseerde verzekeraars kunnen advies en expertise bieden om scholen te helpen veiligheidsrisico’s te beheersen. Verzekeraars kunnen een combinatie bieden van risicobeheerdiensten op locatie en op afstand, waaronder beveiligingsevaluaties en advies, naast bredere diensten op het gebied van eigendomsbescherming en taxatie van gebouwen.