Britse brandveiligheidsrichtlijnen voldoen niet aan hun beoogde doel

De brandveiligheidsrichtlijnen voor grote gebouwen in het Verenigd Koninkrijk zijn onduidelijk en zijn zo geformuleerd dat ze teveel mogelijkheden bieden om de regels te omzeilen. Dat concludeert een speciale onderzoekscommissie onder leiding van Judith Hackitt die is ingesteld na de brand in de Londense Grenfell Tower, die aan 71 mensen het leven heeft gekost. In een eerste, voorlopige rapport komt de commissie tot de conclusie dat de huidige wet- en regelgeving en (brand)veiligheidseisen voor hoge woon- en bedrijfsgebouwen niet voldoen aan de beoogde veiligheidsdoelen. Dat geldt voor de gehele levenscyclus van een gebouw, zowel tijdens de constructiefase als gedurende het gebruik ervan voor wonen en/of werken.

Volgens de commissie is dit probleem zowel het gevolg van de werkcultuur binnen de bouwwereld als van de ineffectiviteit van de toezichthouders. “Er zijn op zich genoeg voorbeelden te vinden van bedrijven die de (brand)veiligheidsrichtlijnen ter harte te nemen, maar het is aan de andere kant ook duidelijk dat zij die geneigd zijn de randjes van de regelgeving opzoeken daartoe volop de mogelijkheden hebben.  Daartoe is gedurende het gehele proces de controle op de geleverde kwaliteit ontoereikend. Wat oorspronkelijk is ontworpen, is niet datgene wat er uiteindelijk is gebouwd en de kwaliteit van de geleverde materialen en uitvoerend personeel schiet schromeloos tekort. Ik ben geschokt door sommige praktijken die mij ter ore zijn gekomen en ben overtuigd geraakt van de noodzaak voor een beter regelgeving en toezicht voor hoge en anderszins complexe woon- en kantoortorens”, aldus Judith Hackett

In haar interimrapport doet de commissie enkele aanbevelingen aan de Britse regering en overheid: een meer gebruikersvriendelijker set van richtlijnen voor wet- en regelgeving met betrekking tot brandveiligheid, een effectiever toezicht op de brandveiligheid en meer sancties voor overtreders. Ook wordt aangegeven dat de verantwoordelijkheid voor een (brand)veilig project primair ligt bij de opdrachtgever en/of degenen die het project ontwerpt of bouwt.  Het definitieve rapport verschijnt dit voorjaar.